Senatorii au amânat pentru luni votul final la paşapoartele electronice
Plenul Senatului a hotărât, miercuri, să amâne pentru luni, 16 martie, votul final pentru OUG prin care se introduc paşapoartele electronice, raportul suplimentar al Comisiei juridice a Senatului neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat.
Raportul suplimentar al Comisiei juridice nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat de plenul Senatului, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu adoptarea OUG în forma Guvernului. Astfel, s-a votat respingerea proiectului de lege, dar nici în acest caz numărul de voturi împotriva acestei propuneri nu a fost suficient.
Totuşi, Senatul a hotărât să reia votul final asupra acestui proiect luni, pe 16 martie. Această dată este ultima posibilitate a Senatului pentru a lua o decizie în această privinţă, legea urmând să fie adoptată tacit pe data de 16 martie.
Un călugăr, Teodosie Bălan, de la mânăstirea Petru Vodă, a fost prezent, miercuri, în plenul Senatului unde a împărţit materiale împotriva introducerii paşapoartelor biometrice. Acesta susţine o variantă prin care paşapoartele electronice să fie emise la cerere, pentru cei care doresc să călătorească în Statele Unite ale Americii, în caz contrar să rămână doar paşapoartele obişnuite. "Ne propunem să modifice OUG, astfel încât cine vrea act biometric să facă cerere scrisă, iar nouă celorlalţi, care socotim că suntem atinşi în conştiinţa noastră religioasă de această măsură venită din afară şi sterecurată pe şest, fără dezbateri, să ni se dea dreptul să folosim actele pe care le avem", a afirmat părintele, precizând că vorbeşte "în numele ortodoxiei bisericii din ultimii 2000 de ani".
Acesta a explicat că "nu numărul deranjează, ci alte două lucruri. Este un foarte bun candidat, cel mai bun candidat, să devină semnul fiarei, prin implant. Al doilea, faptul că nu este un candidat, ci un executant a ideii statului totalitar-global. Din momentul acesta va începe o dictatură la care Nicolae Ceauşescu nu a visat", a mai spus călugărul.
Comisia juridică a Senatului a decis pe 3 martie să trimită din nou în plen OUG nr. 207/2008, însă raportul suplimentar nu conţine amendamente în plus faţă de primul.
Reprezentanţii ministerului de Interne au fost prezenţi la şedinţa de pe 3 martie a comisiei juridice a Senatului cu mape conţinând documentaţie şi specimene ale paşapoartelor biometrice. "Cifra 666 nu există în paşaport, nu există nici cod de bare, iar mediul de stocare conţine elemente de securizare precum imaginea facială şi impresiunea digitală a două degete pereche", a explicat Aurel Vasile Sime, şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, care a adăugat că termenul de paşaport digital e imprecis, fiind vorba mai degrabă de paşapoarte electronice. "Sunt unele din cele mai sigure paşapoarte electronice din lume", a mai spus Sime.