Se poate şi la case mai mari: 100 de semafoare au fost trucate în Italia pentru ca poliţiştii să poată da amenzi
Justiţia italiană a pus sub cercetare 109 persoane, printre care 63 de poliţişti, ca urmare a unui scandal cu semafoare trucate ce au permis emiterea a 100.000 de amenzi ilegale, informează cotidianul La Repubblica, citat de AFP.
"Pentru municipalitate era găina cu ouăle de aur, pentru şoferi a fost vampirul roşu", scrie cotidianul.
Potrivit acuzării, semafoarele respective, alături de care se afla un dispozitiv de supraveghere cuplat la o cameră video, trecea de la galben la roşu în trei secunde în loc de cinci sau şase secunde, cum este prevăzut de lege, permiţând astfel o creştere sensibilă a numărului de şoferi "infractori".
În unele zone, numărul infracţiunilor rutiere a crescut chiar şi cu 300% din 2005 până în 2007, potrivit ziarului. Prejudiciul suferit de şoferi este de circa 130 milioane de euro.
Poliţia a arestat inginerul care a pus la punct dispozitivele instalate în urmă cu câţiva ani în nordul Italiei, lângă semafoarele trucate pentru a-i artăta pe şoferi trecând pe roşu.
Alte 108 persoane, printre care 63 de poliţişti, 39 de responsabili municipali, administratori publici şi şase manageri de societăţi private, au fost puşi sub acuzare.
Frauda a fost denunţată în 2007 de un comandant al poliţiei din Lerici, uimit de creşterea spectaculoasă a numărului infracţiunilor rutiere în urma introducerii noilor dispozitive.
Aşadar, se poate spune că nereguli ale poliţiei se întâmplă şi la case mai mari, nu numai în România. Dacă, la noi, poliţiştii din Argeş au dat permise de conducere oricui voia să circule cu maşina, la italieni a fost şi mai rău. În România, "afacerile" au fost făcute cu buna ştiinţă a viitorilor şoferi, care au dat sume de bani - uneori până la 4.000 de euro. La italieni însă, poliţia i-a "tras în piept" pe şoferii cinstiţi.