MENIU

Scurtmetrajele premiate la NexT 2009 vor fi prezentate la ICR

Foto: www.circlecinema.com

Scurtmetrajele premiate, anul acesta, la Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT vor putea fi vizionate, pe 2 iunie, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

Cele şapte pelicule vor beneficia de prezentări din partea criticului de film Andrei Gorzo.

Cel mai bun film al festivalului, distins cu Premiul NexT, a fost desemnată producţia israeliană „Himnon(Imn)”, regizată de Elad Keidan. Pelicula surprinde povestea unui burlac de vârsta a doua, din suburbiile Ierusalimului, care descoperă că şi cele mai comune zile pot lua o turnură interesantă.

Premiul "Cristian Nemescu" pentru cel mai bun regizor a revenit islandezului Runar Runarsson, cu pelicula "Smafuglar" (Doi Porumbei), pentru "limbajul poetic puternic, stăpânit la perfecţie".

Scurtmetrajul britanic "Cherries" (Recruţi), a fost recompensat cu Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră din competiţie, iar cele două menţiuni speciale au fost acordate peliculelor franceze "Taxi Wala" şi "Le Mort N’Entend Pas Sonner les Cloches" (Mortul nu aude clopotele).

La secţiunea Cel mai bun film românesc, premiantul a fost filmul „Nunta lui Oli”, în regia lui Tudor Cristian Jurgiu, care prezintă o poveste dulce-amăruie despre familii despărţite şi părinţi singuri.

Chiar dacă nu a fost evidenţiat de juriu, filmul britanic "All My Dreams on VHS" (Toate visele mele pe VHS) a fost recompensat cu Premiul Publicului, în urma votului spectatorilor veniţi la NexT.

Festivalul de Scurt şi Mediu Metraj NexT este dedicat memoriei memoriei regizorului Cristian Nemescu şi a sunetistului Andrei Toncu, decedaţi în 2006, în urma unui accident rutier. Ediţia de anul acesta a avut loc în Capitală, între 1 şi 5 aprilie.