MENIU

Scriitorul Antonio Lobo Antunes a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius

Foto: uma.pt

Scriitorul portughez Antonio Lobo Antunes a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa, primul titlul de acest fel obţinut de autor în afara ţării natale.

Festivitatea de decernare a fost deschisă de un "laudatium" susţinut de decanul Facultăţii de Litere al Universităţii Ovidius, Adina Ciugureanu. Aceasta a făcut o scurtă prezentare artei scriitoriceşti a lui Antunes, pe care l-a asemănat unui filosof şi gânditor, în a cărui operă se regăseşte îndemnul socratian "Cunoaşte-te pe tine însuţi".

"Antonio Lobo Antunes este un nume de rezonanţă mondială, citit de milioane de cititori. Numai în Germania, fiecare din cărţile sale se vând în peste 200.000 de exemplare", a spus profesorul Mircea Martin.

Acesta a descris opera lui Antunes, pe care l-a asemănat chiar cu Cioran: "aveţi faţă de Portugalia acelaşi sarcasm iubitor pe care îl exprimă şi Emil Cioran faţă de România, în operele sale". "Sunteţi un mare scriitor. Sunteţi medic psihiatru, adică doctor. Dar sunteţi mai ales doctor în arta romanului. Doctor Honoris Causa", şi-a încheiat acesta discurus. Antonio Lobo Antunes a mulţumit pentru cuvintele frumoase şi, spre deosebire de conlocutorii săi, a ţinut un discurs liber. Acesta a povestit o scurtă poveste din perioada în care a lucrat ca medic într-o unitate de pediatrie, după terminarea facultăţii de medicină. În această perioadă, s-a ataşat foarte mult de un copil de numai cinci ani, care suferea de o boală incurabilă. "Suferea foarte mult, iar într-o zi a murit", a povestit Antunes.

António Lobo Antunes s-a născut în anul 1942, la periferia Lisabonei,  dintr-o familie aparţinînd marii burghezii portugheze. A făcut studii de medicină în timpul serviciului militar, după care a fost trimis în Angola, ca medic, unde a rămas în timpul războiului colonial (1971 - 1973). Experienţa îi marchează opera. Începe să scrie din 1974, iar în 1979 îi apare primul roman, "Memoria elefantului". La întoarcerea din Angola, Antunes se specializează în psihiatrie, meserie pe care a practicat-o la spitalul Miguel Bombarda din Lisabona. În 1985, a abandonat psihiatria, după succesul înregistrat cu cel de-al doilea roman al său, "Sărutul lui Iuda", pentru a se consacra scrisului.

Mai multe articole despre:
scriitor António Lobo Antunes