Schimbările climatice, principala temă pe agenda ONU
Marţi a început la New York cea de a 64-a sesiune a Adunăriii Generale a ONU. Cel mai important punct de pe agenda adunării vizează schimbările climatice. Optimiştii speră chiar în înceierea unui acord privind limitarea utilizării gazelor cu efect de seră. Mulţi dintre oficialii prezenţi la reuniune sunt însă sceptici în privinţa acestui acord, din cauza opoziţiei Chinei şi Indiei.
Discuţiile pe tema încălzirii globale vor continua la summitul G20, care se va desfăşura zilele următoare la Pittsburgh.
"În negocieri care se anunţă atât de dificile şi complexe precum acestea, mai binele este duşmanul binelui. Nu este vorba de stabilirea unui procentaj. Este necesar să se ajungă la un acord global care va reglementa problema emisiilor toxice pe viitor", a declarat Tony Blair.
Dacă statele în curs de dezvoltare vor fi acord cu reducerea emisiilor toxice, va deveni posibilă crearea a noi 10 milioane de locuri de muncă până în anul 2020. De asemenea, produsul intern brut mondial ar putea creşte cu aproape 1% în acelaşi interval de timp.
"Nu putem uita aspectul moral al problemei. Săptămâna acesta vor fi puse la lucru politici foarte pragmatice, vor avea loc negocieri dure, să recunoaştem, pe teme economice. Dar din punct de vedere moral, cele mai multe probleme au fost create de statele dezvoltate, iar cel mai greu loviţi sunt cei din ţările în curs de dezvoltare", a spus actorul Hugh Jackman.
Privirile tuturor sunt îndreptate spre China, care este cel mai mare producător de noxe, şi India. Cele două state nu sunt dispuse să renunţe la sursele de energie poluante deoarece, susţin liderii acestora, creşterea lor economică ar avea de suferit.