MENIU

Schimbarea examenului de admitere, a rezidenţiatului şi mărirea numărului studenţilor cu taxă, soluţii pentru reformarea sistemului de sănătate

foto: univermed-cdgm.ro
Schimbarea examenului de admitere, mărirea numărului de studenţi cu taxă şi modificarea rezidenţiatului sunt câteva dintre măsurile ce ar reforma sistemul de sănătate în opinia rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti

Schimbarea examenului de admitere, mărirea numărului de studenţi cu taxă şi modificarea rezidenţiatului sunt câteva dintre măsurile care ar reforma sistemul de sănătate, în opinia rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Florian Popa.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Florian Popa, a admis că mulţi absolvenţi ai facultăţilor de medicină sunt neperformanţi, odată intraţi în sistem. Florian Popa a oferit câteva soluţii pentru reformarea actualului sistem de sănătate.

"Cred că universităţile şi şcolile de medicină trebuie să aibă o altă optică privind selectarea studenţilor care nu ar mai trebui să fie o repetare a bacalaureatului şi apoi pregătirea în postuniversitar. Mărirea numărului studenţilor cu taxă şi admiterea la rezidenţiat pe baza unui interviu în locul unui test cu 200 de întrebări sunt alte soluţii", a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti.

Ministrul Sănătăţii a susţinut opinia rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti. El a anunţat că, împreună cu Ministerul Educaţiei, vor anunţa "o reglementare care va fi cu adevărat adecvată anului 2009" în legătură cu examenul de rezidenţiat. "E prematur să spunem că schimbăm rezidenţiatul, dar avem deja un tip de gândire, lucrăm împreună cu Universitatea la acest lucru şi, în curând, vom anunţa ceva revoluţionar", a mai spus Ioan Bazac. 

Concursul de rezidenţiat ar putea suferi modificări în anul 2009, astfel încât absolvenţii universităţilor de medicină să se poată înscrie la concurs în centrele universitare unde doresc să se pregătească.

"Sunt şase centre universitare în ţară şi fiecare absolvent ştie cel mai bine unde se poate pregăti, în funcţie de aptitudinile sale. De asemenea, consider că universităţile de medicină trebuie să aibă cel puţin un spital arondat sau centru de excelenţă pentru învăţământul postuniversitar şi sperăm ca, din toamnă, să obţinem fonduri europene pentru a îndeplini acest lucru", a declarat ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu.