Saramago: Berlusconi reprezintă noul fascism, cu cravată Armani
Nu am nicio îndoială că Silvio Berlusconi vrea să replanteze fascismul în Italia, spune José Saramago, adăugând că nu este vorba despre fascistul 'anilor 30, care poartă tricou negru, ci despre cel cu cravată Armani, la fel de periculos şi ridicol.
"Berlusconi corupe tot ceea ce atinge. Este patetic, ridicol şi vulgar. A spus că este ofensator ca o prostituată să ajungă la televiziune. Dar să ajungă în pat cu prim-ministrul nu este?", a comentat sarcastic Saramago în Italia, unde îşi prezintă ultima sa carte, "O Caderno", o colecţie de texte postate de scriitor pe pagina sa de blog.
Criticile mai discrete sau cât se poate de directe la adresa premierului Berlusconi au devenit de acum un obicei pentru scriitorul portughez. În luna iunie, într-un articol postat pe blog, Saramago denunţa imixtiunea politicului în literatură, după ce casa editorială Einaudi, parte a imperiului Mondadori al premierului italian, a refuzat, prima dată în 20 de ani, publicarea ultimei cărţi a scriitorului, vinovat de "denigrarea lui Berlusconi".
Refuzul de a publica ultima scriere a lui Saramago, "O Caderno", o colecţie a notelor zilnice scrise pe blogul său, era îndreptăţit, în opinia editurii italiene, de faptul că portughezul l-a etichetat "delicvent" pe Berlusconi, chiar într-unul dintre textele incluse în carte. Într-o notă oficială, editura a anunţat refuzul de a publica textul, cu toate că recunoaşte şi respectă "dreptul la critică".
Retorică sau nu, întrebarea scrisă de Saramago, "Pe tărâmul Mafiei şi Camorrei, cât de important este faptul dovedit că premierul este un delicvent?", a fost taxată ca o calomnie, demnă de a fi incriminată în orice tribunal internaţional. În pofida unei colaborări optime cu Einaudi, care a tradus şi publicat titlurile lui Saramago timp de 20 de ani, scriitorul s-a declarat uşurat că, astfel, nu mai contribuie la mărirea averii lui Berlusconi.
"Este ciudat că o persoană ca aceasta, care foloseşte cele mai proaste metode şi câştigă milioane de voturi, nu a declanşat încă o mişcare socială de protest, măcar pentru faptul că a ruinat prestigiul ţării sale", a explicat Saramago, tot în luna iunie, pentru El Pais. Problema autentică, remarca scriitorul, este aceea că un sistem democratic încă acceptă cenzura dinspre politic şi, mai mult, permite ca instituţiile media să fie aservite. Acumularea unei puteri atât de mari în mâinile câtorva politicieni ameninţă democraţia, mai ales în Italia, era avertismentul lui Saramago.
"De mai mulţi ani, lucrul Berlusconi comite delicte de o gravitate varibilă, însă mereu demonstrată. În plus, el nu încalcă legile, ci mai rău, el le face pentru a proteja interesele sale publice şi private, de om politic, de antreprenor, de însoţitor de minore", scrie Saramago într-un articol din cotidianul de centru-stânga El Pais. "Acest lucru, această boală, acest virus ameninţă să fie cauza unui deces moral al ţării lui Verdi, dacă o vomă profundă nu va reuşi să-l smulgă din conştiinţa italienilor înainte ca el să taie venele şi să distrugă inima uneia dintre cele mai bogate culturi din lume", scria în continuare Saramago.
Jose Saramago şi-a inaugurat propriul jurnal electronic în septembrie 2008. Pe http://cuaderno.josesaramago.org, scriitorul a postat note zilnice, reunite sub titlul "O Caderno". "Caietul de note a lui Saramago nu este o cronică periodică, ci o carte în viaţă. Saramago povesteşte în fiecare zi ce îl motivează, ce îl indignează", spune soţia scriitorului, Pilar del Río. P
Născut pe 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), José Saramago şi-a făcut debutul în 1947, cu un roman renegat ulterior chiar de către el. De-abia după 20 de ani, Saramago a început să publice poezie, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, revenind la roman abia în 1977, cu "Manual de pictură şi caligrafie".