Sărăcia afectează grav comportamentul elevilor din România
Sărăcia se reflectă şi în comportamentul elevilor. O spun sociologii şi profesorii care afirmă că şcolarii ai căror părinţi nu au bani devin din ce în ce mai agresivi. În Hunedoara, peste trei sferturi dintre şcolari au cel puţin un părinte în şomaj, potrivit unui studiu realizat de centrul judeţean de asistenţă psihopedagocică.
Dascălii spun că mulţi dintre elevi şi-au schimbat comportamentul odată cu înrăutăţirea situaţiei financiare din familie.
''Sunt agresivi în sensul că sunt nemâncaţi acasă, în sensul că nu au ce le trebuie'', spune profesoara Jana Stanaca.
''Am observat că în ultimul timp, cei care provin din astfel de familii au început să nu mai cunoască noţiunea de joacă. Se joacă, în ghilimele, bătându-se şi din păcate, de multe ori, înjurându-se'', susţine şi Florina Ursa, cadru didactic.
Psihologii avertizează că elevii care trăiesc rău acasă au mari probleme de comunicare în grup.
''Există şcoli în care peste 80% din părinţi, în anumite situaţii e vorba de ambii, nu au un loc de muncă, şi am constatat că elevilor le lipseşte posibilitatea de socializare, în raport cu elevii şi cu profesorii, dar şi lipsa de comunicare'', a precizat Dan Olteanu, director Centru de Asistenţă Psihopedagogicădin Hunedoara.
Profesorii mai spun că mulţi elevi săraci nu se pot concentra la lecţii din cauza problemelor familiale. Dascălii se tem că lipsiţi de spijin material, copiii pot abandona mult mai uşor şcoala.