Şapte ţări din America de Sud au semnat actele de înfiinţare a Băncii Sudului
Şapte ţări sud-americane au semnat în Venezuela, actele de înfiinţare oficială a Băncii Sudului, proiect ce fusese abandonat după lansarea cu mare pompă la sfârşitul lui 2007.
Potrivit preşedintelui venezuelean, Hugo Chavez, capitalul total de înfiinţare este de 20 miliarde dolari (14 miliarde euro).
Ţările mai mari - Argentina, Brazilia şi Venezuela - vor contribui mai mult decât cele mai mici. Sediul băncii va fi la Caracas, dar va avea şi două sucursale, la Buenos Aires şi în Bolivia, a precizat preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner.
Cu toate acestea, nu a fost înaintată nicio dată pentru demararea operaţiunilor.
"Cred că este foarte important. Mai bine mai târziu decât niciodată. De fapt, nu a durat chiar atât de mult dacă luăm în considerare amploarea acestui organism", a spus Kirchner.
Pe 9 decembrie 2007, cele şapte ţări au anunţat lansarea acestui proiect şi l-au prezentat ca pe o ripostă a Americii de Sud la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Banca urma să finanţeze proiectele de dezvoltare din regiune şi trebuia să îşi înceapă activitatea din 2008, dar semnarea de către preşedinţi a actului oficial de înfiinţare a fost amânată constant din cauza neînţelegerilor permanente legate de detaliile prevăzute în document.
Preşedinta Chile, Michelle Bachelet, a asistat ca observator la semnare şi a spus că ţara sa se va alătura "curând" proiectului.
În 2007, precursorii declarau că speră să obţină în timp aderarea altor cinci ţări din regiune: Chile, Peru, Columbia, Surinam şi Guyana.
Cu ocazia summitului ASA, Chavez le-a propus omologilor săi africani să creeze o instituţie financiară biregională.
"În viitor, vom crea o structură de finanţare (ce va consta din Banca Sudului şi o bancă africană similară): banca Sud-Sud sau banca ASA. Ştiu şi numele: Bancasa", a precizat liderul socialist.