MENIU

Şapte mituri despre cancerul de sân

Foto: neelscorner.com

Cancerul de sân, e a doua formă de cancer care face cele mai multe victime în rândul femeilor după cancerul de piele. În jur de 200.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, în fiecare an, în Statele Unite şi 40.000 vor muri din această cauză. De aceea, e important ca femeile să fie informate corect despre această boală.

Vă prezentăm şapte, dintre cele mai cunoscute, mituri despre cancerul la sân:

1. Mit: Un nodul în sân înseamnă cancer

Adevăr: 80% dintre nodulii din sân sunt benigni, ceea ce înseamnă că nu sunt cancerigeni. În ciuda acestui lucru, orice femeie care descoperă un nodul trebuie să se prezinte la medic şi să facă o mamografie, dacă doctorul consideră că e necesar.

2. Mit: Mamografiile contribuie la răspândirea cancerului în organism

Adevăr: Momografia care este, în primul rând, o radiografie a sânului şi nu duce la extinderea cancerului.
Nici radiaţiile de la razele X, nici presiunea din timpul testului nu duce la extinderea cancerului în organism. Mamografia, de asemenea, este cea mai bună metodă pentru a diagnostica la timp cancerul, mai ales la femeile trecute de 40 de ani.

3.Mit: Membrii familiei mele nu au avut cancer la sân, aşa că nici eu nu mă voi îmbolnăvi

Adevăr: Doctorul Marissa Weiss, oncologist şi preşedintele şi fondatorul breastcancer.org, spune că, deşi o femeie care a avut în familie cazuri de cancer de sân prezintă un risc mai mare, factorii externi precum consumul de alcool, fumatul, medicamentele şi dieta, contribuie la şansele ca o femeie să se îmbolnăvească de cancer.

E foarte important să ştim dacă sunt cazurile de cancer de sân din familie, atât pe linie paternă cât şi maternă. Faptul că o femeie nu are cazuri de cancer de sân, la rudele din partea mamei, nu înseamnă că prezintă un risc mai mic. Cazurile de cancer de sân, în familia tatălui, pot să crească riscul de a face această boală, e de părere medicul.

4. Mit: Dacă aţi făcut o mamectomie aţi ales cea mai bună metodă să vă vindecaţi de cancer şi să preveniţi reapariţia lui

Adevăr: Foarte puţine femei diagnosticate cu cancer la sân au nevoie de o mamectomie, e de părere Diana Zuckerman, preşedintele Centrului Naţional de Cercetări pentru Femei şi Familie. "De fapt, foarte multe femei care fac o mamectomie, nu au nevoie de această procedură, iar pentru o femeie, faptul că îşi pierde sânul, este dăunător emoţional şi psihic", spune medicul.

Zuckerman spune că aproximativ 75% dintre femeile care suferă de cancer la sân nu au nevoie de mamectomie şi pot conta pe chemioterapie şi radiaţii.

5.Mit: Femeile tinere prezintă acelaşi risc ca şi cele învârstă să facă cancer la sân

Adevăr: Din 200.000 de femei care vor face cancer de sân, în acest an, jumătate vor avea peste 61 de ani, spune doctorul Weiss. Aproximativ 25.000 de femei, sau mai puţin de o pătrime din pacientele sub 61 de ani, vor face boala la o vârstă mai mică de 40 de ani.

6. Mit: Cancerul la sân e mortal

Adevăr: "Cancerul la sân nu e mortal. Cancerul la sân duce la moarte, dacă celulele canceroase ajung la ganglionii limfatici, plămâni şi alte organe", e de părere Diana Zuckerman.

Cancerul poate să se răspândească în oase şi în sânge, ceea ce duce la creşterea riscului de mortalitate. De aceea, depistarea cancerul, înainte să se răspândească, e importantă în lupta împotriva acestei boli, sunt de părere medicii.

7. Mit: Bărbaţii nu fac cancer de sân

Adevăr: Societatea Americană de Cancer estimează că vor fi 2.000 de cazuri noi de cancer la sân, diagnosticate la bărbaţi, în acest an, şi în jur de 450 de bărbaţi vor muri după ce se vor îmbolnăvi.

În prezent, cancerul de sân este de 100 de ori mai frecvent la femei.  Femeile a căror tată e diagnosticat cu cancer la sân prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească, lucru valabil şi în cazul femeilor a căror mama are cancer la sân, a spus doctorul Weiss.