MENIU

Salvaţi Copiii a lansat o campanie pentru reducerea mortalităţii infantile

Foto: faunbine.ro

Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii a lansat, pe 5 octombrie, campania Every One pentru reducerea mortalităţii infantile, odată cu un raport potrivit căruia anual mor nouă milioane de copii, numărul deceselor fiind în creştere din cauza crizei economice.

Aproape nouă milioane de copii mor anual, adeseori din cauze simple precum pneumonia ori din lipsa personalului calificat de asistare a naşterilor. Cu toate acestea, susţin reprezentanţii Salvaţi Copiii, există soluţii dovedite, ieftine şi la îndemână, care pot preveni sau trata bolile care provoacă un număr atât de mare de decese.
Potrivit Salvaţi Copiii, e necesar ca o sumă de  40 de miliarde de dolari, echivalentul a jumătate din suma cheltuită anual de consumatori la nivel mondial pe apă îmbuteliată, să fie alocată suplimentar anual pentru reducerea semnificativă a numărului de decese infantile.

Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii a lansat cea mai mare campanie globală de până acum -  Every One - pentru a pune presiune pe liderii lumi pentru a lua măsuri de reducere a mortalităţii infantile. Liderii mondiali şi-au luat angajamentul de a reduce mortalitatea în rândul copiilor de până în cinci ani cu două treimi până în 2015 (Obiectivul 4 al Dezvoltării Mileniului). Numărul deceselor a scăzut, iar acum se situează la 8.8 milioane, însă progresele sunt lente iar în ritmul actual obiectivul nu va fi atins.

În România, rata mortalităţii infantile din 2008 este cea mai ridicată din ţările membre ale Uniunii Europene, de 11% în rândul copiilor sub un an, faţă de 4,6% media în UE. Jumătate dintre decesele survenite la vârste sub un an se înregistrează în prima lună de viaţă, ceea ce reprezintă o valoare de trei ori mai mare faţă de cea din alte ţări europene.

Potrivit preşedintelui executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, principalele probleme sunt reprezentate de faptul că metodele de prevenire şi tratament nu ajung la cunoştinţa celor din comunităţile defavorizate, care au cea mai mare nevoie de ele. Obiectivul imediat al Salvaţi Copiii România este pregătirea suplimentară a asistenţilor medicali comunitari care să promoveze practici sănătoase în rândul femeilor însărcinate şi tinerelor mame, şi care să ofere servicii de îngrijire la domiciliu şi la nivel de comunitate.

Un studiu global realizat de Salvaţi Copiii în ţări bogate, dar şi în ţări în curs de dezvoltare, arată că majoritatea oamenilor intervievaţi (48%) cred că reducerea mortalităţii infantile ar costa cel puţin 400 de miliarde de dolari, mult mai mult decât în realitate. 68% din respondenţi consideră că mortalitatea infantilă poate fi redusă - ceea ce constituie şi manifestul campaniei Every One a Salvaţi Copiii.

"Oamenii ar fi şocaţi dacă ar realiza cât de ieftină şi fezabilă este prevenirea acestor decese. Lipseşte însă presiunea care să îi determine pe liderii mondiali să ia măsuri în acest sens, în parte deoarece percepţia generală este că orice acţiune imediată ar fi mult prea costisitoare. Pe de altă parte, oamenii au dreptate că mortalitatea infantilă din ţările sărace poate fi redusă, iar campania noastră face un apel către toţi să susţină acest lucru, astfel încât liderii mondiali să nu aibă niciun pretext de a nu întreprinde acţiuni concrete", declară Charlotte Petri Gornitzka, Secretar General al Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii.

Campania Every One se lansează într-un moment critic pentru copiii lumii. Progresele în reducerea numărului de decese sunt lente, iar potrivit Băncii Mondiale, numai criza economică ar putea cauza un număr suplimentar de 400.000 de decese infantile, anual, până în 2015.

Alianţa Internaţională Salvaţi Copiii consideră că este necesar ca liderii lumii să-şi asume responsabilitatea de a pune la dispoziţie banii şi soluţiile necesare pentru salvarea vieţilor copiilor.
Potrivit studiului global al Salvaţi Copiii, sărăcia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru vieţile copiilor. Respondenţii din China consideră că şi schimbările climatice reprezintă un obstacol major, iar cei din Nigeria şi Kenya consideră şi corupţia o piedică.

Întrebaţi la ce ar renunţa pentru a salva viaţa unui copil pe care nu l-au văzut niciodată, majoritatea au răspuns că ar renunţa  la cel puţin o masă, aproape o treime dintre respondenţii nigerieni au spus că ar renunţa la salariul pe o zi, în timp ce italienii sunt dispuşi în proporţie de 28% să renunţe la o vacanţă, iar 15% au declarat că ar renunţa la o maşină nouă.  

Încurajator este faptul că 56% dintre respondenţi consideră că prevenirea morţii unui copil este la fel de importantă, indiferent de ţara unde se află acel copil. Campania Every One a Alianţei Internaţionale Salvaţi Copiii, care se lansează luni în peste 40 de ţări, îşi propune să transforme această viziune în realitate, readucând în atenţia lumii întregi obiectivele de reducere a mortalităţii infantile agreate la nivel mondial. Organizaţia doreşte să se asigure că liderii mondiali îşi ţin promisiunea de a reduce fenomenul cu cinci milioane de cazuri pe an până în 2015.