MENIU

Salariile angajaţilor din învăţământ ar putea să nu mai fie plătite de consiliile locale

Foto: wordpress.com

Sindicaliştii din Educaţie au convenit cu reprezentanţii ministerului de resort ca finanţarea de bază a şcolilor, respectiv plata salariilor angajaţilor, să se facă direct de la bugetul de stat, nu prin consiliile locale.

"Am decis ca plata salariilor angajaţilor din sistem, adică finanţarea de bază a şcolilor, să se facă direct de la bugetul de stat, iar şcolile să devină ordonatori secundari de credit. În responsabilitatea primăriilor va rămâne numai întreţinerea şcolilor şi plata altor programe educaţionale şi a burselor. Au fost însă voci care au spus că şi aceste plăţi să se facă tot direct către şcoli, nu de la bugetul de stat", a explicat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Reprezentanţii sindicatelor au mai spus că nu s-a convenit încă dacă finanţarea şcolilor se va face per elev, la fel ca în sistemul universitar, sau nu. "Noi am prefera o finanţare multianuală, pentru că modelul universitar nu este cel mai fericit", a mai spus Ciosu.

Iniţial, discuţiile legate de finanţare se refereau la finanţare per elev, care ar fi permis inclusiv ca liceele private să primească bani de la stat. Această idee a fost susţinută şi în proiectele legislative propuse de Comisia prezidenţială de educaţie, condusă de fostul ministrul Mircea Miclea, şi în pachetul iniţiat de fostul ministru Cristian Adomniţei.

Ministerul şi sindicaliştii au convenit ca posturile didactice să fie ocupate printr-un examen de titulalizare care, odată promovat, permite angajarea în sistem. Şi această decizie diferă de ideile legate de descentralizare ale comisiei prezidenţiale. Miclea propunea ca posturile didactice să fie ocupate prin concurs la nivelul şcolii, iar titulari în sistem să fie numai profesorii cu performanţe deosebite.