Sabina Fati: Preşedintele reinventează naţionalismul
Presedintele Basescu a explicat ca este nevoit sa preia discursul de aparare a patriei fiindca acum nu mai exista un Vadim Tudor care sa o faca. Traian Basescu este primul lider care recunoaste ca rolul de vidanjor i-a fost distribuit lui Vadim Tudor, astfel incat celelalte partide sa-si pastreze onorabilitatea: "Pana nu demult exista un Vadim, in spatele caruia ne ascundeam toti", spune presedintele, sugerand ca de fapt erau mai multi cei care aprobau declaratiile nationalist-sovine ale tribunului. seful statului lamureste mecanismul prin care "orice declaratie a unui demnitar maghiar care contravenea Constitutiei era trecuta cu vederea" fiindca "reactiona Vadim Tudor, si cu asta eram toti cu constiinta impacata".
Prin acest preambul presedintele pare dispus sa inaugureze o noua epoca a nationalismului romanesc, care are toate sansele sa evolueze pe fondul crizei economice, al campaniei electorale, dar si al tulburarilor sociale care probabil vor urma.
Corneliu Vadim Tudor si partidul sau extremist-nationalist au prosperat in vremuri de saracie si au esuat cand Romania incepuse sa devina prospera. Succesul sau a fost generat adesea de la Cotroceni, cand Ion Iliescu si partidul sau purtau un razboi diplomatic inversunat cu autoritatile ungare. Pentru a-i face pe oameni sa uite ca somajul era de peste 10 la suta, iar numarul saracilor crescuse peste masura, Ion Iliescu si structurile pe care-si intemeia puterea au folosit "pericolul maghiar".
Pana in 1996, cand UDMR a intrat pentru prima data la guvernare, fostul presedinte Iliescu si ministrul sau de Externe, Teodor Melescanu, vorbeau despre primejdia ruperii tarii, despre amenintarile care veneau dinspre granita de vest. Amenintarile fluturate in acest fel erau mai apoi preluate de Vadim Tudor si rostogolite pana la limita absurdului si vulgarului.