MENIU

S&P: Căderea Guvernului pune noi presiuni pe ratingurile României

Foto: tehnopol.ro

Ratingul de ţară va fi pus sub noi presiuni de coborâre dacă situaţia actuală se transformă într-un blocaj politic, prin care Guvernul să nu-şi poată îndeplini programul de consolidare economică şi fiscală, a declarat pentru NewsIn analistul Standard&Poor's Frank Gill.

"Dacă situaţia politică actuală se transformă într-un blocaj politic, prin care Guvernul nu-şi poate îndeplini programul de consolidare economică şi fiscală, iar situaţia finanţelor publice se înrăutăţeşte, ratingurile atribuite României vor fi puse sub noi presiuni de coborâre", a spus Frank Gill.

S&P şi Fitch au coborât, în toamna anului trecut, calificativul României la nivel speculativ (junk). Moody's este singura din cele trei mari agenţii de evaluare financiară care mai acordă României rating cu recomandare de investiţii.

Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor's a scăzut cu o treaptă ratingurile României pentru împrumuturile pe termen lung şi scurt în valută, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', şi pentru creditele în lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer şi convertibilitate a fost coborât la 'BBB+', de la 'A-'.

În schimb, agenţia a menţinut ratingul 'A-3' pentru împrumuturile în lei pe termen scurt. Ratingurile României au perspectivă negativă.

În noiembrie anul trecut, Fitch a coborât calificativele României pentru credite pe termen lung în valută, de la ‚BBB’ la ‚BB+’, şi pentru credite pe termen lung în lei, de la "BBB+" la "BBB-".

Moţiunea de cenzură "11 împotriva României" a fost adoptată marţi, 254 de parlamentari votând pentru, în timp ce 176 au votat împotrivă, iar patru voturi au fost anulate, dintr-un total de 448 parlamentari prezenţi.

Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege în cazul încetării mandatului, potrivit Constituţiei, în interiorul mandatului interimar, cum se numeşte statutul de acum al Executivului, care este de 45 de zile şi care expiră între cele două tururi de scrutin ale prezidenţialelor.

De pildă, legea bugetului pe anul viitor nu poate fi adoptată de un astfel de Cabinet.

Potrivit Constituţiei, Guvernul este demis în situaţia în care Parlamentul retrage încrederea acordată, prin adoptarea unei moţiuni de cenzură.
Mai multe articole despre:
economie guvern Boc investiţii presiune rating analist