MENIU

Romii au ocupat mai puţin de 2.500 dintre cele 7.500 de locuri speciale la liceu

Foto: wordpress.com

Mai puţin de 2.500 de absolvenţi de etnie romă ai gimnaziului au fost repartizaţi pe locurile speciale la liceu, deşi pentru includerea lor în învăţământul postgimnazial fuseseră alocate circa 7.500 de locuri, a anunţat Ministerul Educaţiei.

Interesul scăzut pentru acest proiect de incluziune educaţională este urmarea faptului că mulţi elevi aleg să se înscrie în competiţia repartizării computerizate, pe locurile disponibile pentru toţi elevii.

"Avem cazuri în care elevii romi aleg competiţia, fie pentru că preferă să-şi aleagă anumite unităţi de învăţământ, nu pe cele unde se oferă locuri speciale, fie pentru că nu vor să se declare romi. Cazurile în care romii aleg să nu mai meargă la liceu din cauza problemelor financiare sunt mai rare. De obicei, abandonul şcolar din acest motiv survine mult mai devreme", a precizat secretarul de stat pe probleme de incluziune, Oana Badea.

În ceea ce priveşte abandonul şcolar cauzat de prejudecăţile etnice, Badea a spus că acestea afectează romii care ajung la clasa a VI-a, în special fetele. "Odată intraţi la liceu, cei mai mulţi dintre cei 2.500 de elevi romi termină şcoala. Interesant este că patru-cinci sute dintre ei ajung la facultate, pe locurile speciale, iar în acest caz este vorba în special de fete", adaugă secretarul de stat.

Cei aproape 2.500 de elevi admişi la liceu pe locuri speciale pentru romi au avut medii de admitere cuprinse între 3,9 şi 9,55.

Potrivit recensământului din 2002, în România sunt peste 57.500 de copii romi între 15 şi 19 ani.

Mai multe articole despre:
liceu Ministerul Educaţiei romi admitere etnie special