MENIU

Romgaz, Transgaz şi CE Craiova se asociază pentru primul proiect de captare a emisiilor de CO2

Foto: maxisciences.com

Producătorul de gaze Romgaz, transportatorul naţional de gaze Transgaz şi producătorul de energie electrică Complexul Energetic Craiova vor forma o asociere în cadrul primului proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon din ţară, pe care România îl va realiza în parteneriat cu Norvegia.

"În acest moment, se pun bazele studiului de pre-fezabilitate, cu care vom merge la Bruxelles. Facem acest proiect în parteneriat cu o companie din Norvegia, care ne va da un grant de 100 milioane euro. Aşteptăm cât de curând ca Guvernul din Norvegia să aprobe acest grant pentru România", a declarat Agenţiei NewsIn secretarul de stat din Ministerul Economiei (ME), Tudor Şerban.

Acesta a explicat totodată că propunerea de a demara acest proiect în România a aparţinut Norvegiei.

"Negocierile privind această investiţie merg înainte. Oricum, până la 1 ianuarie 2010, ministerele de externe din România şi Norvegia trebuie să se întâlnească şi să reînnoiască Memorandumul de colaborare semnat acum câţiva ani", a precizat secretarul de stat din ME.

Cel mai probabil, acest proiect de captare a emisiilor de dioxid de carbon va fi făcut împreună cu cea mai mare companie energetică din Norvegia, Statkraft, şi ar putea costa până în 500 milioane euro, după cum a anunţat în luna iunie oficialul din ME.

Tudor Şerban spunea atunci că participarea norvegienilor va fi de 200 milioane euro, iar "România va participa cu restul de până la 400-500 milioane euro, cât este estimat că va costa proiectul". Oficialul ministerului a menţionat totodată că nu s-a stabilit încă de unde vor fi luaţi banii necesari pentru participarea României.

Potrivit acestuia, astfel de proiecte costă chiar şi până la un miliard de euro.

Producătorul de energie electrică şi termică CE Craiova, ca şi de altfel toate termocentralele din ţară, sunt între cei mai mari poluatori. "Toate termocentralele au probleme, sunt mari poluatori şi riscă să fie închise. Micşorarea noxelor este prioritară. Toată industria are proiecte şi programe care au în vedere rezolvarea problemelor de mediu", a adăugat secretarul de stat al Ministerului Economiei.

Împreună, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României.