MENIU

Românii vor plăti cu până la 35% mai mult la utilităţi, dar şi pentru vicii, din 2010

De anul viitor, românii vor plăti mai mult la utilităţi, dar şi pentru vicii. Carburanţii, energia electrică, ţigările şi băuturile alcoolice vor fi mai scumpe cu 10 până la 35%.

Majorarea accizelor şi devalorizarea leului sunt principalele cauze care urcă preţurile. În privinţa energiei electrice, majorarea accizei este de 19%.

Dacă adăugam şi devalorizarea leului, preţul energiei electrice va fi mai mare cu peste 30 de procente. Tot din cauza accizei, benzina şi motorina vor fi mai scumpe la pompă cu aproximativ 20%.

Principalul impact al creşterii accizelor la carburanţi va fi resimţit de firmele care prestează servicii de transport. Acesta va fi urmat de o creştere a preţurilor la bunurile de larg consum.

Ţigările vor fi şi ele mai scumpe cu 34% din cauza creşterii accizelor de la 64 la 74 de euro pe mia de ţigarete, dar şi din cauza deprecierii monedei naţionale.

Cursul valutar anunţat de Banca Centrală Europenă la 1 octombrie a fost de 4,26 de lei pentru un euro şi va fi aplicat în 2010 pentru calcularea accizei. Astfel, accizele ne vor costa cu 14% mai mult anul viitor numai din diferenţa de curs. Vestea bună este că, tot de la 1 ianuarie, accizele la cafea vor fi reduse la jumătate, iar pentru produsele de lux vor fi eliminate.