Românii, ultimii din Europa şi la capitolul sexualitate
95% dintre adulţii din România consideră că pentru a avea o experienţă sexuală plină de satisfacţie este important ca bărbatul să fie încrezător in propria sexualitate, potrivit concluziilor European Sexual Confidence Survey, anunţate marţi.
Studiul a evaluat opiniile a 504 subiecţi, bărbaţi şi femei, din România, privitoare la încrederea în propria sexualitate – încrederea în capacitatea de a întreţine un raport sexual - şi impactul acesteia asupra calităţii vieţii.
Concluziile au demonstrat faptul că 76% dintre bărbaţii români consideră capacitatea de a oferi partenerei satisfacţie sexuală ca fiind cel mai important element al încrederii bărbatului în propria sexualitate. Aproximativ şapte din zece femei din România au fost de acord cu afirmaţia de mai sus; mai mult de un sfert dintre femei consideră că partenerul acestora doreşte să obţină erecţii ferme pentru îmbunătăţirea vieţii sexuale.
"Aceste rezultate ale studiului confirmă cercetarea anterioară, care demonstrează că fermitatea erecţiei bărbatului este legată în mod natural de capacitatea de a oferi partenerei sale satisfacţie din punct de vedere sexual", afirmă prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România.
"Pentru a întreţine un raport sexual plin de satisfacţie, bărbaţii au nevoie de încredere în propria sexualitate, încredere câştigată printr-o stare erectilă fermă şi prin satisfacerea partenerei", a mai spus doctorul.
Studiul a demonstrat, de asemenea, că încrederea în propria sexualitate se răsfrânge şi asupra vieţii sociale a bărbatului; 96% dintre subiecţii bărbaţi şi femei consideră că lipsa încrederii în propria sexualitate, ca urmare a tulburărilor de erecţie, influenţează şi viaţa socială, nu doar viaţa sexuală a bărbatului.
Absenţa încrederii în propria sexualitate are un impact negativ asupra încrederii în sine şi a respectului de sine, reducând practic încrederea globală. Acest aspect confirmă studiul anterior care a demonstrat că fermitatea erecţiei contribuie la scăderea încrederii globale.
Majoritatea bărbaţilor consideră că disfuncţia erectilă sau DE, semnifică o impotenţă completă, aspect care nu este adevărat. DE este definită ca fiind imposibilitatea de a obţine şi/sau menţine o stare de erecţie acceptabilă pentru desfăşurarea unui raport sexual plin de satisfacţie.
Există grade diferite de fermitate erectilă, putând fi determinate utilizând Scala Fermităţii Erecţiei, o metodă comodă şi intimă pentru măsurarea fermităţii erectiei de către bărbat şi care permite descrierea corectă a acesteia la medicul specialist. Această scală este alcătuită din patru grade care descriu fermitatea erecţiei: gradul cel mai ridicat este 4, atunci când penisul este în stare de erecţie şi fermitate completă.
Dacă raporturile sexuale întreţinute sunt nesatisfăcătoare şi credeţi că suferiţi de DE, este recomandat să consultaţi un medic specialist. Pentru DE există tratamente care vă pot ajuta să obţineţi erecţii ferme şi să recăpătaţi astfel încredere în propria sexualitate, rezultatul fiind îmbunătăţirea vieţii sexuale a ambilor parteneri.
Studiul European Sexual Confidence Survey, coordonat de Compania Pfizer şi realizat în 12 ţări din Europa, a evaluat opiniile a 8576 de subiecţi, bărbaţi şi femei, privind importanţa încrederii în propria sexualitate – încrederea în capacitatea proprie de a întreţine rapoarte sexuale- şi impactul acesteia asupra calităţii vieţii.
Studiul a fost realizat în Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia, România, Turcia şi Marea Britanie. Toţi subiecţii care au participat au avut vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani; a existat un eşantion naţional reprezentativ pentru fiecare dintre ţările cuprinse în studiu.