România vrea să ceară trei milioane euro de la UE până în noiembrie pentru proiecte de mediu
Autorităţile române au prevăzut să ceară Comisiei Europene rambursări aferente cheltuielilor cu proiectele de mediu care sunt în curs de derulare de aproximativ 3,06 milioane euro în perioada septembrie-noiembrie 2009, a declarat, joi, pentru NewsIn, o sursă din cadrul executivului european.
"Este vorba de estimări aferente cererilor de rambursări pe care Ministerul de Finanţe ar trebui să le trimită Comisiei Europene între septembrie şi noiembrie 2009, după verificarea acestor cereri prealabile transmise de fiecare minister. Nu este vorba, deci, de plăţi reale efectuate către beneficiari, ci doar de cereri de rambursare", potrivit sursei citate.
Astfel, pentru proiecte derulate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, suma totală care ar urma să fie solicitată între lunile septembrie şi noiembrie ale acestui an este de 3,057 milioane euro, din care aproximativ 2,7 milioane euro prin Fondul de Coeziune, iar restul prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.
"În ce priveşte POS Mediu, explicaţia autorităţii de gestiune a fost că numeroase proiecte deja aprobate şi pentru care dosarele privind cererea de oferte sunt pregătite nu au fost lansate. Beneficiarii par un pic reticenţi în asumarea riscului de a lansa contracte, ţinând cont de lipsa de securitate juridică existentă pe piaţa achiziţiilor publice din România", a mai precizat sursa citată.
Potrivit aceleiaşi surse, există şi unele persoane care întârzie cheltuielile "pentru a putea face speculaţii pe seama avansurilor primite".
Ministerul Mediului a anunţat la finalul lunii august că POS Mediu a avut o rată de contractare a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, de 66%, iar în primele opt luni din 2009 au fost efectuate plăţi către beneficiari de 487,5 milioane lei (peste 100 milioane euro).
În perioada 2007-2013, finanţările europene disponibile pe POS Mediu însumează 5,5 miliarde euro, pentru proiecte din sectorul apei şi apei uzate, managementului deşeurilor şi reabilitării terenurilor poluate istoric, reducerii poluării provenite de la sistemele de încălzire urbană în localităţile cele mai afectate, implementării sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, protecţiei împotriva inundaţiilor şi eroziunii costiere, precum şi asistenţei tehnice.
În perioada septembrie-noiembrie, Finanţele au mai estimat că vor exista cereri de 59,8 milioane euro pentru POS Transport, de 6,85 milioane euro pentru Programul Operaţional Regional, de 3,23 milioane euro pentru POS Creşterea competitivităţii economice şi 23.380 euro pentru Asistenţă tehnică, ceea ce ridică totalul sumei solicitate în acest interval la 72,96 milioane euro.