România şi Bulgaria au aderat la UE cu "decenii" prea devreme, potrivit presei germane
Situaţia la Bucureşti, care a pierdut avantajul în faţa Bulgariei, nu mai este "chiar roz", fiind tot mai clar că cele două ţări au aderat "cu decenii prea devreme" la UE, iar în consecinţă CE ameninţă cu suspendarea fondurilor europene, scrie presa de limbă germană comentând raportul pe justiţie.
Cea mai critică poziţie din presa de limbă germană o are cotidianul austriac Der Standard, care constată că în România şi Bulgaria are loc mai degrabă "un regres în loc de progres", întrucât, în ceea ce priveşte reformarea justiţiei, nu s-au făcut prea multe. "Cine răsfoieşte cel mai recent raport pe justiţie ar putea crede că, din greşeală, a dat peste un text din 2007 sau 2008", scrie Der Standard.
CE nu are împotriva acestor evoluţii niciun răspuns şi nici instrumentele pentru a determina aplicarea reformelor, subliniază Der Standard. "Bruxelles-ul începe să conştientizeze că extinderea UE cu orice preţ este totuşi prea scumpă", conchide cotidianul austriac.
Wiener Zeitung scrie că "Bucureştiul este ameninţat de pierderea fondurilor UE" din cauza stadiului reformelor pentru atingerea standardelor UE. "La mai mult de doi ani de la aderarea României şi Bulgariei, aceste două ţări nu îndeplinesc nici acum condiţiile impuse de UE, reformele mai mult stagnând", relatează ziarul austriac.
Die Presse scrie în ediţia de joi că UE a impus României şi Bulgariei un parcurs clar: fie abordează cu mai multă determinare lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, fie nu mai primesc finanţare de la UE. "Nu este garantat că banii ajung acolo unde sunt destinaţi să ajungă. Cu alte cuvinte: nu profită populaţia, ci numai unii corupţi care se îmbogăţesc prin fonduri UE", mai scrie ziarul austriac.