România plăteşte 42.500 de euro chirie pe lună pentru Consulatul din Istanbul
Peste 42.000 de euro pe lună. Atât plăteşte chirie statul român pentru Consulatul de la Istanbul. Asta în condiţiile în care consulatul a fost mutat dintr-o clădire de patrimoniu, unde chiria era una simbolică.
O expertiză tehnică, realizată în 2005 la vechiul sediu, a constatat o degradare însemnată a elementelor constructive. Instalaţiile electrice au prezentat un grad de uzură foarte avansat. Mai mult, clădirea a fost încadrată în categoria I de risc seismic.
"Vechea clădire este o clădire de patrimoniu. După cum ştiţi, pentru a fi acceptat un consulat la standarde Schengen, acesta presupune nişte modificări, iar, în cazul acestei clădiri de patrimoniu, ar fi fost aproape imposibile aceste modificări, deoarece era nevoie de aprobări care ar fi venit mult prea târziu. În ceea ce priveşte chiria noului spaţiu, aceasta este de 42.500 de euro, dar trebuie precizat că această clădire este o clădire care se înscrie în criteriile Schengen. Însuşi proprietarul a fost de acord cu modificările necesare", a explicat Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt MAE.
Consulatele de la Chişinău şi de la Istanbul reprezintă o prioritate
pentru Ministerul de Externe, ele fiind cuprinse în evaluarea pentru
aderarea României la spaţiul Schengen. "Consulatul de la Istanbul este
exact ca cel de la Chişinău şi va fi evaluat în iunie de Comisia
Europeană. Consulatele de la Chişinău şi de la Istanbul sunt o
prioritate pentru noi, din punct de vedere al bugetului şi al
tehnicii", a declarat Cristian Diaconescu, ministrul de Externe.
România şi-a fixat, împreună cu Bulgaria, obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertăţii depline de circulaţie a cetăţenilor români în interiorul acestui spaţiu prin eliminarea totală a frontierelor.