MENIU

România, Bulgaria şi Polonia fac front comun pentru a convinge SUA să le ridice vizele

Foto: RTV

România, Bulgaria şi Polonia îşi vor uni eforturile încercând să schimbe condiţiile pentru includerea lor în programul Visa Waiver (VWP), a anunţat ministrul bulgar de externe Rumiana Jeleva, care va merge în SUA anul acesta pentru a discuta cu autorităţile americane, relatează Standart News.

"Bulgaria, înpreună cu alte ţări europene, precum Polonia şi România, ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite, îşi vor uni eforturile pentru a încerca să schimbe reglementările" pentru eliminarea vizelor, a spus Jeleva.

"În prezent, o ţară poate fi (inclusă în programul Visa Waiver - n.red.), dacă proporţia vizelor respinse este mai mică de 3%, iar în Bulgaria este de 13%", a declarat ea, precizând că 3% este "un prag foarte jos şi trebuie schimbat".

În cursul vizitei sale în Statele Unite, care va avea loc până la sfârşitul anului, Jeleva le va explica reprezentanţilor Congresului că Bulgaria depune eforturi pentru a reduce proporţia de vize respinse şi pentru a îndeplini criteriile prevăzute de programul Visa Waiver, precum introducerea actelor de identitate biometrice.

Autorităţile americane au anunţat că România a avut o rată de refuz a vizelor SUA de 26,3% în anul fiscal 2009, în creştere cu 1,3% faţă de anul precedent.

În acesta condiţii, MAE român a anunţat o serie de măsuri pe care intenţionează să le ia pentru ca România să poată fi inclusă în VWP. "Vom continua să lucrăm, împreună cu partenerii americani, astfel încât să poată fi identificate cauzele care au condus la creşterea ratei de refuz, principalul obstacol în calea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii români", a asigurat purtătorul de cuvânt al MAE Alin Şerbănescu.

Un alt element important este nivelul de informare a solicitantului, potrivit MAE. "Suntem conştienţi, în acelaşi timp, că rata de refuz depinde, în mod semnificativ, de atitudinea şi nivelul de informare al aplicanţilor în ceea ce priveşte exigenţele  procesului consular american de analizare a solicitărilor de viză, precum şi prevederile legislaţiei SUA în materie", a spus Şerbănescu.

Un exemplu în acest sens este, potrivit ministerului, cel al revenirilor repetate ale unor aplicanţi care au fost deja respinşi, deşi condiţiile relevante în ceea ce îi priveşte nu s-au modificat. Această situaţie antrenează creşterea în ansamblu a ratei de refuz, care se calculează prin raportare la numărul de aplicaţii respinse şi nu la numărul de solicitanţi.

"În acest context, MAE va iniţia, împreună cu partenerii americani, o campanie de informare a opiniei publice pe această temă. Vom intensifica demersurile de promovare, la nivel politico-diplomatic, în beneficiul aspiraţiilor legitime ale României pentru liberalizarea regimului de vize în relaţia cu SUA. Vom derula aceste demersuri inclusiv prin intermediul dialogului dintre Uniunea Europeană şi autorităţile de la Washington", mai asigură Şerbănescu.

Bulgaria, Grecia, Polonia, Cipru şi România sunt cele cinci ţări din UE care nu sunt încă incluse în programul Visa Waiver, facilitate prin care cetăţenii unei ţări pot călători în Statele Unite în scop turistic fără a avea nevoie în prealabil de obţinerea unei vize de intrare pe teritoriul american de la Ambasada SUA. Dintre cele cinci ţări UE ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a intra în SUA, România are rata cea mai mare de respingere a vizelor. Astfel, numai 17,8% dintre bulgarii care au solicitat viză pentru SUA au fost refuzaţi, 1,4% dintre cetăţenii ciprioţi, 2% dintre greci şi 13,5% dintre polonezi.

Mai multe articole despre:
România SUA Polonia Bulgaria vize