MENIU

România are cele mai multe site-uri din UE ce încalcă drepturile consumatorului în telefonia mobilă

<descriere>

România s-a clasat pe primul loc în Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Austria, după numărul site-urilor de internet anchetate pentru nerespectarea drepturilor consumatorului în ce priveşte serviciile de telefonie mobilă, cu câte 21 de cazuri, potrivit unui raport de marţi al Bruxelles-ului.

 

Franţa şi Lituania au avut 20 de asemenea pagini web. Cele mai multe dintre site-urile din UE corectate sau închise de autorităţile de protecţia consumatorului au fost în Lituania (17), iar pe locul al doilea s-a clasat România, cu 16 astfel de site-uri.

De altfel, cele mai multe site-uri investigate au fost în Marea Britanie şi Cehia, câte 43, urmate de România, cu 40. Marea Britanie s-a clasat pe primul loc, înaintea României, la numărul de cazuri în care a fost nevoite de anchete aprofundate, cu 39 faţă de 38 în România.

În urma controalelor, Autoritatea Naţională de Protecţia Consumatorului a identificat şi patru cazuri care depăşeau graniţele ţării, la fel ca în Germania şi Spania, se mai arată în raportul CE. Cele mai multe au fost găsite în Austria, respectiv 16, din totalul de 44 identificate în UE.

În raport s-a mai precizat că 70% (respectiv 301) dintre site-urile internet anchetate pentru comercializarea frauduloasă de tonuri de apel, fonduri de ecran şi alte servicii de telefonie mobilă au fost corectate (52%) sau închise (17%), ca urmare a unei proceduri disciplinare comunitare de 18 luni în materie de consum, realizată de cele 27 de state membre, de Norvegia şi de Islanda.

Mai mult de jumătate dintre aceste site-uri internet erau destinate copiilor (54%, adică 163 de site-uri internet), folosind personaje de desene animate pentru copii sau personaje celebre din domeniul televiziunii ori necesitau acordul părinţilor.

Problemele principale au vizat preţuri neclare (41% dintre site-uri), absenţa unor informaţii comerciale complete (75% dintre site-uri), publicitate înşelătoare (35%), în special, cea pentru tonuri de apel \"gratuite\", atunci când, în realitate, consumatorul este obligat să plătească un abonament.

De altfel, în urma unei operaţiuni de verificare minuţioasă, în Italia, în februarie şi în mai, autorităţile însărcinate cu aplicarea legislaţiei au aplicat amenzi de aproximativ 2 milioane de euro pentru nouă firme (Telecom Italia, Vodafone, Wind, Dada, Zed, H3G, Zeng, Fox Mobile şi Tutto gratis).

\"Această anchetă desfăşurată în ansamblul UE constituie un răspuns direct la sutele de plângeri din partea părinţilor şi a consumatorilor din numeroase ţări ale UE. Tinerii nu trebuie să fie victimele unor escrocherii precum publicitatea înşelătoare care îi ademeneşte către subscrierea unor abonamente pentru tonuri de apel pe care le credeau gratuite. Iar părinţii nu trebuie să descopere surprize neplăcute în factura telefonică, atunci când copiii lor s-au abonat, în mod întâmplător, la un serviciu nedorit\", a declarat comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva.

Cetăţenii UE deţin peste 495 milioane de telefoane mobile, se mai arată în comunicatul CE.

Potrivit Bruxelles-ului, autorităţile naţionale vor continua să acţioneze pentru a rezolva cazurile restante. Noul sistem de anchete comunitare de verificare minuţioasă pe scară largă va continua, cu mai multe alte examinări de ansamblu şi acţiuni comune prevăzute pentru 2009-2010.

 

Mai multe articole despre:
UE site Bruxelles telefonie mobilă drepturi consumatori