România ar putea da 480.000 euro pentru un registru naţional integrat al speciilor, conform cererii UE
Ministerul Finanţelor Publice va atribui în 21 august un contract de asistenţă pentru stabilirea Registrului Naţional Integrat al speciilor de floră, faună sălbatică şi al habitatelor naturale de interes comunitar din România, conform cerinţelor UE, potrivit anunţului de intenţie publicat miercuri.
"Contractul are ca obiectiv întărirea capacităţii administrative, pentru conformarea cu obligaţiile de raportare UE, printr-un management adecvat al datelor/informaţiilor despre speciile de floră şi faună salbatică şi habitatele naturale de interes comunitar din România", se mai precizează în anunţ.
România trebuie să se conformeze directivelor europene privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale sălbatice, transpuse în legislaţia naţională.
Instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii în statele membre este "Natura 2000", care reprezintă o reţea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante şi animale, respectiv habitate importante trebuie protejate.
Coaliţia ONG Natura 2000 România a atras de mai multe ori atenţia că amânarea punerii în funcţiune a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) a dus la gestionarea necorespunzătoare a multor situri protejate, iar faptul că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ar putea atrage sancţiuni de la UE.
În România, ariile protejate însumează 4,26 milioane hectare, respectiv 17,87% din suprafaţa terestră a ţării, faptul ce a determinat Comisia Europeană să dea României calificativele "insuficient moderat şi insuficient major" pentru dezinteresul arătat unor specii şi habitate de interes comunitar şi ar putea să declanşeze, în consecinţă, procedura de încălcare a Tratatului de aderare pe Directivele Păsări şi Habitate.