MENIU

Români, mare atenție la aceste semne! Cât de grave sunt durerile de genunchi?

Durerile de genunchi se numără printre cele mai frecvente dureri întâlnite în rândul populaţiei. Asta pentru că genunchiul este cea mai solicitată articulaţie din corp. Vestea mai proastă e că astfel de afecțiuni, netratate, pot avea urmări extrem de serioase pe termen lung. Tocmai de aceea ar trebui să iei sfaturile de mai jos și ca un îndemn să ajungi cât mai repede la medic și să previi.

Durerea de genunchi s-ar putea traduce prin zgomote și pocnituri, însoțite de umflături și de instabilitate a articulațiilor. Astfel, dacă observi deformarea sau instablitatea articulației, medicii recomandă să mergi la spital. Pe cât de important e genunchiul în mers, pe atât de sensibilă e zona și e bine să tratezi de urgență. 

Cele mai întâlnite cauze pentru durerea de genunchi

Tendinita: cei mai preduspuși la această afecțiune a genunchilor sunt sportivii care practică sporturi precum: ciclism, jogging, tenis sau baschet, deoarece pun foarte mare presiune pe artculațiile genunchilor. Tendinta se manifestă prin dureri la nivelul rotulei, care pot duce la inflamația tendonului patelar.

Bursita: bursita se manifestă prin inflamarea genunchiului și este cauzată de regulă de lovituri locale repetate sau de anumite infecții. Medicii recomandă ca în cazul în care suferiți de bursită acută să evitați e cât posibil abuzul articulației genunchiului și să aplicați gheață timp de zece minute în repetate rânduri.

Ruptura de menisc: ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente leziuni ale articulației genunchiului. Acestă afecțiune a genunchilor se manifecstă cu precădere la persoanele care au înaintat în vârstă, deoarece în timp meniscul se degenerează și din acest motiv apare sensibilitatea la nivelul genunchilor.

Însă, ruptura de menisc poate apărea și în rândul persoanelor tinere care au suferit un traumatism sau care și-au folosit în mod agresiv articulațiile, așa cum este cazul sportivilor.

Ruptura de ligament încrucișat anterior: această afecțiune apare cu precădere la sportivii de performanță, din cauza numeroaselor acidentări a zonei genunchilor. Ligamentul încrucișat anterior al genunchiului este unul dintre cele mai importante, deoarece are rolul de a stabiliza articulația.

Artrita: cea mai frecventă formă de artrită debutează, de regulă, în jurul vârstei de 30 de ani, din cauză că articulația începe să se deterioreze în timp. Printre simptome se numără: rigiditatea, umflarea și limitarea mișcărilor articulației.

 

Mai multe articole despre:
medicină tratament genunchi afecţiuni durere