MENIU

Ritmul de creştere a averii românilor s-a înjumătăţit în 2008 faţă de 2007

Foto: Realitatea TV

Românii nu mai reuşesc să pună ban pe ban. Cheltuiesc tot ce au, ba chiar se mai şi imprumută de la o lună la alta. Un studiu Unicredit arată că averea populaţiei s-a redus considerabil în 2008 faţă de anii anteriori, iar situaţia nu pare să se schimbe prea curând.

Studiul "Averea şi datoriile populaţiei" arată că dificultăţile economice şi criza globală şi-au pus din plin amprenta asupra economiilor românilor. Acest lucru se vede cel mai bine în ritmul de creştere a averii populaţiei, care anul trecut s-a redus la jumătate faţă de 2007.

Astfel, dacă acum doi ani averea românilor sporea cu 13 la sută, anul trecut ritmul de creştere a fost de numai 7 procente iar această cifră se va menţine până în 2010. Autorii studiului estimează, de asemenea, că românii vor alege tot mai mult metodele tradiţionale de economisire a banilor, în defavoarea acţiunilor cotate la bursă şi a fondurilor de investiţii.

Tendinţa este evidentă încă de anul trecut când românii s-au orientat mai mult către depozitele bancare. În primele opt luni ale anului trecut, depozitele bancare au crescut cu 20 la sută iar până în 2010 acestea vor ajunge să reprezinte 65 la sută din averea totală a românilor.

Studiul mai arată că activele financiare ale populaţiei vor reprezenta anul acesta 27 la sută din PIB, şi 28 la sută anul viitor, faţă de un nivel de 33 de procente atins în 2007. În acelaşi timp, datoriile totale ale românilor se vor cifra anul acesta la 20 la sută din PIB şi vor creşte la 21 la sută anul viitor, cu două procente mai mult decat în 2007.

Mai multe articole despre:
români bani averea