MENIU

Renault va produce în Franţa un motor Diesel, din cauza costurilor mai reduse

Foto: RTV

Constructorul auto francez Renault va produce viitorul motor Diesel 1.6 dCi la uzina din Cleon (estul Franţei), începând din 2011, după ce iniţial luase în calcul România şi Spania pentru producţia acestuia, scrie AFP.

În cadrul planului de susţinere a industriei auto, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat în februarie că guvernul va acorda două împrumuturi a câte 3 miliarde euro pentru grupurile PSA Peugeot Citroen şi Renault, în schimbul promisiunii că acestea îşi vor menţine operaţiunile din Franţa.

Renault a confirmat deja că nu va închide fabrici de asamblare din Franţa, în următorii ani. Fabrica din Cleon va funcţiona într-o primă etapă la capacitate maximă şi va produce 200.000 de motoare pe an. Însă numărul motoarelor produse va depinde în special de condiţiile din piaţa auto, a spus un purtător de cuvânt. "Grupul Renault confirmă că vrea să păstreze producţia industrială în Franţa," arată un comunicat. Fabrica are în total 4.386 de angajaţi.

Iniţial, grupul a vrut să producă motorul la Piteşti sau la Valladolid (Spania), însă a ales fabrica de la Cleon pentru că această măsură este mai rentabilă, deoarece fabrica are deja echipamentele necesare.
Proiectul a primit subvenţii din partea autorităţilor locale şi guvernului, a spus purtătorul de cuvânt.

Franţa a fost acuzată că a luat o serie de măsuri protecţioniste privind industria auto, însă comisarul european pentru competiţie Neelie Kroes a spus în martie că planul francez de sprijinire a industriei auto nu va rezulta în protecţionism.

Renault SA, cu sediul social în Franţa, deţine pachetul majoritar de acţiuni al S.C. Automobile Dacia S.A. (99,43%) şi este deţinătoarea a multiple filiale, împreună formând un grup multinaţional (Renault, Dacia, Samsung). Dacia este a doua marcă a Grupului Renault, iar România reprezintă a şasea piaţă a Grupului.

Mai multe articole despre:
Franţa fabrică Renault Dacia