MENIU

Rehn spune că şansele Croaţiei de a adera la UE în 2011 sunt reduse de diferendul teritorial cu Slovenia

Foto: kosovamamusa.com

Şansele Croaţiei de a încheia negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană anul acesta şi de a adera în 2011 sunt diminuate de diferendul teritorial cu Slovenia, a avertizat joi comisarul european pentru extindere Olli Rehn.

Slovenia şi-a folosit dreptul de veto asupra mai multor capitole de negociere pentru că acuză Croaţia că a inclus în documentele transmise UE elemente care se antepronunţă asupra frontierelor terestre şi maritime dintre cele două ţări, încă nedefinitivate. Cele două foste republici iugoslave încearcă să rezolve problema frontierelor încă din 1991, când au devenit independente.

Într-un interviu acordat Financial Times, Rehn a afirmat că principalele sarcini ale Croaţiei sunt să intensifice lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei, să pună la punct un plan de restructurare pentru industria construcţiilor de nave care să fie acceptabil pentru Bruxelles şi să găsească un mecanism pentru rezolvarea diferendului teritorial cu Slovenia.

"Dacă putem găsi o soluţie la această problemă privind graniţa şi în cazul în care Croaţia va depune eforturi intense în celelalte două domenii de reformă", este posibilă încheierea negocierilor pentru aderare până în 31 decembrie, a spus Rehn.

Premierul croat Ivo Sanader a spus marţi că ţara sa intenţionează să încheie negocierile cu Uniunea Europeană până la sfârşitul anului 2009, în pofida diferendului cu Slovenia. Zagrebul speră să adere la blocul european în 2011.

Potrivit Financial Times, Rehn speră să înfiinţeze în următoarele două săptămâni un grup de experţi europeni care să facă recomandări pentru rezolvarea disputei. 

Mai multe articole despre:
UE negocieri Slovenia Croaţia