MENIU

Referendum în Venezuela pe tema numărului de mandate prezidenţiale

Foto: RTV

Astăzi democraţia susţine în Venezuela un test crucial. Cetăţenii acestei ţări au fost chemaţi la vot pentru schimbarea Constituţiei. Ei au decis dacă preşedintele Hugo Chavez va putea avea un număr nelimitat de mandate. Liderul populist de la Caracas a fost convins de victorie, în timp ce opoziţia şi-a mobilizat susţinătorii pentru a-l opri pe Chavez din planurile sale.

Venit la putere în 1998, Chavez, a mai încercat odată, în 2007, să schimbe constituîia, fără succes însă. Dacă va pierde şi la referendumul de astăzi, el va părăsi fotoliul prezidenţial în anul 2013.

Chavez a fost totuşi convins că va obţine victoria, dar a declarat că va respecta rezultatul consultării populare, oricare ar fi acesta. El susţine că doreşte să candideze pentru un nou mandat în anul 2013 pentru a putea continua revoluţia socialistă bolivariană

"Noi, guvernanţii şi revoluţionarii, avem de gând să respectăm rezultatele, oricare ar fi acestea, şi, dacă există în anumite zone ale acestei ţări oameni care nu recunosc aceste rezultate şi care doresc să provoace violenţe, mandatul pe care ni-l oferă Constituţia şi legile republicii bolivariene ne vor permite să îi neutralizăm", a declarat Hugo Chavez.

Opoziţia este sceptică în legătură cu corectitudinea campaniei electorale şi i-a acuzat pe guvernanţi că au deturnat fonduri pentru a-i finanţa pe susţinătorii preşedintelui. Ei se tem că Chavez va fi preşedinte pe viaţă şi că va instaura o dictatură.

Europarlamentarul Luis Herrero, invitat de opoziţie ca observator la referendumul de duminică a fost expulzat sâmbătă seară din Venezuela pentru declaraţii considerate ofensatoare la adresa puterii de la Caracas. Sondajele indicau un avans de 5 până la 7 procente pentru susţinătorii şefului statului, dar 10 la sută dintre venezueleni au rămas indecişi.

Mai multe articole despre:
democraţie vot referendum Venezuela Hugo Chavez