Reducerea cheltuielilor bugetare ar putea presupune şi disponibilizări, spune ministrul Muncii
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a recunoscut marţi că o reaşezare a cheltuielilor de personal în sectorul bugetar ar putea presunune şi disponibilizări şi că a invitat sindicatele la discuţii pentru a găsi o soluţie de compromis.
Declaraţiile lui Marian Sârbu vin după anunţul făcut marţi de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, care afirma că până în luna iunie a anului viitor cheltuielile salariale trebuie să fie reduse cu 3 miliarde lei pentru ca România să-şi respecte obligaţiile convenite cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional(FMI).
Cât priveşte forma finală pe care o va avea proiectul Legii unice a salarizării bugetarilor, ministrul Muncii a mai spus că o decizie legată de coeficienţii de salarizare trebuie luată în funcţie de condiţiile economice prin care trece România.
"În primul rând, sustenabilitatea porneşte de la resursele financiare, ori resursele financiare, aşa cum sunt discutate cu FMI şi chiar cu Banca Mondială, înseamnă totuşi, din punct de vedere macroeconomic, o înscriere a cheltuielilor de personal în anumite repere. Înscrierea în aceste repere înseamnă automat efecte şi în ceea ce priveşte legea în sine", a mai spus Sârbu.
El a adăugat că va fi nevoie "de un fel de Constituţie a salarizării, un fel de cod al salarizării, care să permită ulterior legi anuale de salarizare", în condiţiile în care este vorba de o Lege care ar trebui să "fundamenteze valorile de salarizare din România în următorii 10-15 ani".
Marian Sârbu a mai spus că în cursul săptămânii viitoare, în urma discuţiilor cu sindicatele, vor fi stabilite măsurile de reducere a cheltuilor salariale ce vor fi aplicate, astfel încât România să se încadreze în condiţiile cerute de Fondul Monetar Internaţional.