Recursul din dosarul FNI a fost reluat după o scurtă amânare
Procesul FNI, suspendat, luni, pentru citarea lichidatorului societăţii SOV Invest, a fost reluat în jurul orei 11.00, după îndeplinirea procedurii de citare, iar magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început audierea inculpaţilor din dosar.
La termenul de luni, avocaţii din dosarul FNI au cerut instanţei să acorde încă un termen pentru a cita lichidatorul Finevo Insonventy, după ce societatea SOV Invest a început procedura de faliment pe 27 februarie.
Instanţa a decis, însă, să nu acorde un nou termen şi să citeze lichidatorul societăţii SOV Invest prin agent procedural. Procesul a fost reluat în jurul orei 11.00, după îndeplinirea procedurii de citare, iar magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început audierea inculpaţilor din dosar.
Procesul FNI a fost amânat, pe 9 martie, de la primul termen, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deoarece trei inculpaţi nu au avut avocat, instanţa precizând că la termenul următor vor fi desemnaţi avocaţi din oficiu, dacă acuzaţii nu îşi vor alege apărători.
Iniţial, magistraţii nu au vrut să amâne cauza, pe motiv că inculpaţii au avut la dispoziţie cinci luni să-şi aleagă avocaţi. Cei trei care nu au avut apărător sunt Gavril Bătrân, Ioan Diţă şi Mihaela Sima.
Pe 9 martie, au fost prezenţi toţi acuzaţii din dosar, cu excepţia lui Nicolae Popa, care este dat în urmărire.
Instanţa a precizat că au fost citaţi în cauză 230.000 de investitori, procedura de citare costând 6 miliarde de lei vechi.
Sute de investitori au stat la poartea Înaltei Curţi, jandarmii dându-le voie să intre în clădire în grupuri mici. Investitorii s-au arătat nemulţumiţi de amânarea procesului şi că nu au fost lăsaţi să intre cu toţii în sediu.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca pe 9 martie 2009 să înceapă judecarea recursului în dosarul FNI, în care Ioana Maria Vlas este acuzată de înşelăciune şi a fost condamnată, în iunie 2008, la pedeapsa de 10 ani de închisoare. Dosarul a fost adus la instanţa supremă abia în octombrie anul trecut.
Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o, pe 18 iunie 2008, pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de închisoare, decizie care o înlocuieşte pe cea dată de Tribunal în 2007, prin care fostul administrator al SOV Invest a primit 13 ani de detenţie în cazul FNI, însă nici această decizie nu este definitivă.
Prin sentinţa din iunie 2008, Curtea de Apel Bucureşti l-a graţiat pe Gavril Bătrân şi a luat act de prescripţia faptelor de fals ale unor acuzaţi.
Hotărârea a fost atacată cu recurs de Ioana Maria Vlas şi alţi acuzaţi.
Ultima şedinţă de judecată din dosarul FNI a avut loc pe 15 mai 2008, când avocaţii şi reprezentantul Parchetului şi-au expus motivele de apel timp de 13 ore.
Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză. Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare, Nicolae Popa - 15 ani înschisoare, Marian Petrescu, fost preşedinte al SOV Invest, a primit trei ani cu suspendare, Mihaela Sima, fost director economic al SOV Invest - trei ani cu executare, Marius Andrei, fost cenzor extern independent al SOV Invest - patru ani, Gavril Bătrân, fost membru al Consiliului de Administraţie al societăţii - cinci ani, Ştefan Boboc, fost preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - trei ani, Cecilia Cezara Bebis, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pieţei şi intermediere financiară din cadrul CNVM - trei ani cu suspendare condiţionată, Gheorghe Negură - trei ani, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu - trei ani, Mircea Costescu - trei ani. Ultimii trei au fost membri ai Consiliului de încredere al FNI.