MENIU

Rectorii vor ca programele de masterat să fie însoţite de stagii de practică

Foto: sxc.hu

Rectorii mai multor universităţi din ţară consideră că programele de masterat ar trebui însoţite de stagii de practică, iar profesioniştii în anumite domenii ar trebui lăsaţi, prin lege, să predea.

"În prezent, legea interzice să organizăm programe de masterat dacă minimum două treimi din profesorii care predau în cadrul acestor cursuri nu sunt conferenţiari sau profesori universitari titulari pe posturi. Problema este că profesorii nu au experienţa necesară pentru a susţine cursuri din perspectiva practică a domeniului. Credem că este mai bine ca legea să fie schimbată, iar experţilor să li se permită să ţină cursuri la masterat", a spus Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", care este şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor.

De aceeaşi părere este şi Gabriela Pascariu, directorul Centrului de Studii Europene al Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi. "Nu putem aduce experţi să predea la masterat, însă implicarea marilor practicieni în aceste programe este exprem de importantă pentru alinierea cursurilor teoretice la cerinţele pieţei muncii", consideră Gabriela Pascariu.

Necesitatea implicării profesioniştilor în procesul de predare a fost exprimată în carul unei întâlniri a ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, cu reprezentanţii mai multor universităţi din ţară, pentru lansarea unui parteneriat în vederea recrutării celor mai capabili şi mai talentaţi dintre studenţi.

Ministrul şi-a exprimat dezamăgirea că mulţi angajaţi ai MAE nu au pregătirea necesară ocupării diverselor funcţii în minister, în timp ce rectorii au fost de părere că majoritatea absolvenţilor sunt specializaţi din punct de vedere teoretic, însă au nevoie de mai multe stagii de practică. "Există specialişti în diplomaţie şi negociere care ies de pe băncile facultăţii, însă pregătirea teoretică ar trebui coroborată cu stagii de practică", a spus reprezentantul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, profesorul Dumitru Miron.
Mai multe articole despre:
studenţi universitate rectori practică Master