MENIU

REALITATEA.NET recomandă: Top 5 suplimente nutritive

Foto: guim.co.uk
Foto: guim.co.uk

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă şi niciun regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Ce sunt suplimentele nutritive? Acestea sunt combinaţii de mai mute elemente nutritive (vitamine, minerale, fibre alimentare, acizi graşi, anumiţi aminoacizi, grăsimi de peşte) care lipsesc sau se regăsesc într-o cantitate insuficientă în dieta unei persoane. Definirea şi încadrarea suplimentelor nutritive este diferită de la o ţara la alta. Ele pot fi încadrate ca medicamente sau ca alimente.

"Ideal ar fi dacă am putea sa ne procuram necesarul zilnic din toate categoriile de principii nutritive direct din alimentaţie, iar suplimentele nutritive să se adreseze unei populaţii ţinta: cei care nu se pot alimenta, cei care au tulburări de creştere şi dezvoltare, cei care datorită unor tratamente medicamentoase au depleţii de anumite elemente, cei care suferă de boli cronice care determină pierderea unor elemente importante din organism , cei care au un regim alimentar restrictiv (lacto-vegetarieni, veganii, anumite religii)". Totodată suplimentele nutritive sunt indicate şi în cazul unor perioade tranzitorii cum sunt: sarcina, perioadele de convalescenţă, mai ales episoade postoperatorii, a declarat pentru REALITATEA.NET medicul nutriţionist Oana Braga.

1. Suplimente cu acizi graşi omega 3 si omega 6 

Acizii graşi omega 3 şi omega 6 sunt acizi graşi esenţiali (adică organismul nostru nu poate să îi sintetizeze), de aceea trebuie procuraţi  din alimentaţie. Dacă nu mânacăm suficiente alimente bogate în aceste "grăsimi bune", atunci putem să ne suplimentăm dieta pe alta cale (a suplimentelor nutritive). Însă varianta obţinerii necesarului zilnic de acizi graşi esenţiali direct prin alimentaţie este varianta cea mai sănătoasă pentru organism.

Lista alimentelor bogate în acizi omega 3:

  • peşte gras proaspăt şi ulei de peste
  • ulei de nuci
  • ulei de rapiţă
  • unt
  • ulei din soia

Lista alimentelor bogate în acizi omega 6:

  • unt
  • ou
  • ulei de peşte
  • ulei de floarea soarelui
  • ulei de nuci
  • ulei de rapiţă
  • untură de peşte

2. Suplimente alimentare cu magneziu

Necesarul zilnic de magneziu nu poate fi asimilat dintr-un singur fel de mâncare. Cu cât varietatea alimentelor alese este mai mare (multe sortimente de legume, de fructe, cereale), cu atât şansa de a asigura  doza adecvată de magneziu este mai crescută.

Problema este că aproximativ 75% dintre oameni nu reuşesc să-şi procure necesarul zilnic de magneziu doar din alimentaţie, a declarat medicul nutriţionist Oana Braga. Cum recunoaştem carenţa de Mg (carenţa de magneziu înseamnă mai puţin de 350-400mg/zi) din organismul nostru? Un deficit al magneziului cauzează deseori spasme musculare şi este asociat cu boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială (valori crescute ale tensiunii arteriale) şi osteoporoză (scăderea densităţii osoase).

 


 

3. Suplimente alimentare cu Co-enzima Q 10

Mulţi nutriţionişti sunt de părere că acest supliment trebuie recomandat mai ales bolnavilor cardiaci, cu tulburări ale metabolismului lipidic (cu valori crescute ale colesterolului şi care se află în tratament cu Statine, o clasă de medicamente care reduce colesterolul, dar care determină şi depletia co-enzimei Q10). Acest antioxidant  puternic este sintetizat de organismul uman, dar se găseşte în cantităţi reduse şi în sardine, ulei de soia, macrou, alune, unele organe de animale.

4. Suplimente alimentare cu acid folic

Acidul folic este o vitamină ce aparţine complexului  B şi procurarea necesarului zilnic este foarte importantă mai ales la femeile tinere aflate în perioada de preconcepţie sau concepţie, ne dezvăluie medicul nutriţionist Oana Braga. Acidul folic a fost adăugat în făină în mai multe zone din Europa şi SUA  pentru prevenirea  defectelor de tub neural ale feţilor. Controale efectuate prin sondaj şi studii ştiinţifice arată că dacă toate femeile ar face o cură de multivitamine care să conţină acid folic, incidenţa anomaliilor tubului neural ar fi reduse cu până la 75%.

Lista alimentelor bogate in acid folic:

  • mazăre
  • fasole
  • broccoli
  • banane
  • portocale
  • alune
  • pâine
  • cereale
  • spanac
  • linte

Cantitatea de acid folic obţinută doar din alimentaţie nu este suficientă pe perioda sarcinii, suplimentul nutritiv trebuie recomandat  de către medic în această perioadă.

5. Suplimente alimentare cu vitamina D

Necesarul zilnic de vitamina D poate fi asigurat de o alimentaţie echilibrată şi de expunerea solară. Deficitul acestei vitamine conduce la deficitul secundar de calciu şi fosfor, întrucât acestea nu se mai asimilează de la nivelul intestinului. La femeile gravide şi în timpul alăptării, necesarul zilnic de vitamina D este mai mare, declară medicul nutriţionist Oana Braga. Astfel putem să folosim suplimentele nutritive cu vitamina D sau untura de peşte în aceste perioade. La copii, necesarul de vitamina D variază în funcţie de vârstă, dar trebuie evaluat în permanenţă pentru profilaxia rahitismului şi pentru o bună dezvoltare a aparatului locomotor (osos şi muscular) şi a dentiţiei.

Atenţie:  Se recomandă consultul medicului curant în cazul în care se adaugă suplimente nutritive sau se combină cu tratamentul convenţional. Suplimentele alimentare pot produce efecte adverse ca orice alt tratament convenţional: reacţii alergice sau interacţiuni cu alte medicamente sau suplimente nutritive, ce pot înrăutăţi starea de sănătate. Alte efecte secundare decât cele ale vitaminelor nu sunt cunoscute în cazul utilizării timp îndelungat a suplimentelor alimentare.