MENIU

Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul bugetar este în prezent de 1/29,3

Foto: tmctv.ro

Raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistemul bugetar, care trebuie să ajungă la 1 la 15 în urma aplicării Legii unitare, este în prezent de 1 la 29,3, a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

"În momentul acesta în sistemul bugetar raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu este de 1 la 29,3, am calculat eu. S-a vorbit că există o diferenţă mai mare, un raport de 1 la 72, probabil că se făcea referire la anumite funcţii de conducere din agenţii sau din companii unde capitalul social este majoritar de stat, dar noi ne referim strict la sistemul bugetar", a spus Mocanu.

El a precizat că există diferenţe foarte mari între funcţii similare sau echivalente din diverse sectoare de activitate, dar şi o polarizare ridicată în interiorul unor domenii de activitate pe funcţii de execuţie.

"În educaţie, raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu, pe execuţie, este de 1 la 16,3, în administraţia publică - 1 la 6,5, în sănătate, 1 la 4,66, pentru magistraţi acest raport este de 1 la 11,4, pentru apărare şi ordine publică - 1 la 10,9. Este vorba de situaţia actuală. Ce propunem prin noul sistem de ierarhizare? Raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu de execuţie devine 1 la 8,65", a afirmat secretarul de stat.

Potrivit variantei Legii unitare de salarizare prezentată marţi de Guvern sindicatelor şi patronatelor, raportul dintre salariul minim şi cel mediu în sistemul bugetar va fi de 37%, în timp ce raportul dintre salariu minim pe economie şi salariul mediu va ajunge la 50% până în 2015.

Citeşte şi Negocieri la Guvern: 326.000 de disponibilizaţi din sectorul bugetar până în 2015