MENIU

Rândunica Rambo a uitat să fugă de iarnă

Foto: SWNS

Rambo a fost denumită cea mai puternică pasăre din Marea Britanie după ce a devenit prima rândunică ce a reuşit să supravieţuiască celei mai reci ierni din ultimii 30 de ani.

Cele mai multe rândunele migrează în sudul Africii în timpul toamnei şi puţinele care rămân mor la începutul iernii.

Dar această rândunică stoică a supravieţuit temperaturilor de -12 grade, uimind experţii, care au poreclit-o Rambo, după personajul dur jucat de Sylvester Stallone.

Rândunica Rambo, care trăieşte acum în rezervaţia RSPB Marazion Marsh, din Cornwall, a devenit acum o adevărată vedetă.

Purtătorul de cuvânt al RSPB, Dave Flumm, a declarat că rândunicile care îşi petrec iarna în Marea Britanie sunt foarte rare. "Dar această pasăre a supravieţuit temperaturilor care au doborât orice rândunică până acum, şi este incredibil cum a reuşit să reziste atât de mult", a precizat Flumm.

Rândunicile zboară spre sud în septembrie, în mod normal, şi se crede că Rambo a pierdut peste jumătate din greutatea corporală de când a început iarna.

"Păsările care trăiesc la temperaturi foarte joase au nevoie să mănânce tot timpul pentru a avea suficientă energie pentru supravieţuire. Dar sub anumite temperaturi insectele pe care păsările se bazează dispar", a explicat Flumm.

Rândunicile pot să se hrănească în timp ce zboară. Ele pot să cânte diferse "melodii", care sunt folosite pentru a exprima încântarea, curtarea sau alarma când e vreun prădător prin preajmă.

Rândunicile există pe tot globul, mai puţin în Antarctica.