MENIU

Radiohead aduce un tribut ultimului veteran al primei conflagraţii mondiale

Foto: www.8notes.com

Trupa britanică Radiohead îi aduce un omagiu muzical lui Harry Patch, ultimul combatant britanic al primului război mondial, decedat la 111 ani, la finele lunii iulie, informează presa de specialitate.

"Am ascultat un interviu foarte emoţionant cu Harry Patch, acum câţiva ani. Felul în care vorbea despre război a avut un impact puternic asupra mea", a explicat solistul Thom Yorke pe site-ul trupei. "A devenit inspiraţie pentru un cântec pe care l-am înregistrat câteva săptămâni înainte de moartea lui", spune Yorke.

Versurile melodiei " Harry Patch (In memory of)" au fost scrise la prima persoană. Suma obţinută din vânzările melodiei, disponibilă doar pe Internet, va fi donată către Royal British Legion, în sprijinul veteranilor şi soldaţilor britanici.

Harry Patch a luptat în prima conflagraţie mondială, la 19 ani, în bătălia de la Passchendaele, Belgia, soldată cu 70 000 de morţi în rândul armatei britanice. Veteranul era ultimul "tommy", supranume dat odinioară soldaţilor britanici, care a luat parte la primul război mondial. În noiembrie 2008, Harry Patch, care numea războiul cu sintagma "crimă organizată", spunea că "este important să ne amintim de război, de ambele părţi. Oricare ar fi fost uniforma, toţi au devenit victime". Patch a fost înmormântat pe 7 iulie, la Wells.

Melodia " Harry Patch (In memory of)" poate fi ascultată pe site-ul BBC.
 

Mai multe articole despre:
Radiohead tribut