MENIU

Protocolul cu notarii va face imposibilă înşelăciunea cu date de identitate false, spune Nica

FOTO: NewsIn
Nica: "Va fi imposibilă o acţiune de înşelăciune prin utilizarea de date de identitate false

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, a declarat, miercuri, că protocolul ce va fi încheiat cu Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va face imposibilă o acţiune de înşelăciune prin utilizarea de date de identitate false.

"Am dispus semnarea unui protocol cu Uniunea Notarilor din România şi cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care va permite ca fiecare notar să aibă acces la datele de identificare, să verifice cartea de identitate, inclusiv poza persoanei care se prezintă şi care utilizează o carte de identitate. Acest lucru va face imposibilă o acţiune de înşelăciune prin utilizarea de date de identitate false", a spus Nica după Comitetetul executiv al PSD.

Potrivit unui comunicat remis miercuri de MAI, protocolul va fi încheiat în perioada imediat următoare.

La începutul acestui an, precizază MAI, s-a agreat varianta  încheierii unui Protocol între Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul de Telecomunicaţii Special şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

Astfel, specialiştii MAI, împreună cu cei ai STS, au găsit soluţia tehnică ce permite compararea informaţiilor transcrise în cărţile de identitate româneşti ale persoanelor care se prezintă în faţa notarului public cu datele existente în baza de date centrală de evidenţă a persoanelor.

Astfel, ar exista posibilitatea validării de către notarii publici a informaţiilor transcrise în actele de identitate, prezentate de părţi, prin intermediul unei aplicaţii de furnizare de date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor. Această aplicaţie informatică administrată de Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor din M.A.I. va permite validarea codului numeric personal, a seriei şi numărului actului de identitate şi afişarea către notarul public a fotografiei posesorului actului de identitate.