Proiectul privind manualele şcolare este "dezlânat, confuz şi ineficient", susţin specialiştii
Editorii şi autorii de manuale şcolare consideră că ministrul Andronescu nu aduce nimic nou prin proiectul postat pe site, acesta este "dezlânat, confuz şi nu rezolvă problemele editării de manuale de calitate", respectiv timpul scurt de redactare şi costurile extrem de mici, impuse de minister.
Această schimbare majoră pe care o propune Ministerul Educaţiei prin proiect nu este aplicabilă, spun şi autorii de manuale. "Am colaborat în 2005 la redactarea unui manual. A fost destul de dificil că am avut foarte puţin timp la dispoziţie pentru redactare, însă cea mai mare problemă au fost banii, ni se dădeau foarte puţini şi editurile s-au luptat destul de tare să negocieze şi să reducă la minim costurile. Eu, ca autor, nu m-aş înhăma la aşa ceva, mai ales că este vorba de bani de la stat, care nu sunt niciodată suficienţi", a spus profesorul Dorin Salavastru.
Piaţa manualelor ar trebui să fie una liberă, după modele occidentale, însă şi practica trecută, şi noul proiect presupune un strict control ministerial, de la evaluarea manualelor la distribuţia acestora.
Pe de altă parte editorii susţin că nu se precizează clar cum se va realiza finanţarea. "Nu se spune nimic de finanţare, cum adică, mă îndoiesc că vor finanţa proiectul, cred că nu asta au vrut să spună. În schimb au detaliat câţi membri să aibă echipa editorială, de parcă ar fi important sau normal ca ministerul să facă astfel de reglementări", s spus Claudiu Istrate.