Programul rentei viagere este avizat de C.E. până la finele lui 2009
2009 ar putea fi ultimul an de funcţionare a programului de acordarea a rentei viagere fermierilor români. Potrivit regulamentului european, toate programele finanţate din buget, considerate ajutor de stat, trebuie negociate şi acceptate de Comisia Europeană. Programul Rentei Viagere are girul organismului european până la finele acestui an. Ministerul român al Agriculturii este instituţia care ar trebui să facă demersuri pentru continuarea programului.
Potrivit Oficiului Naţional de Rentă Viageră, suma alocată anul acesta pentru plata rentei viagere este de 55 de milioane de lei, faţă de 31 de milioane, în 2008. Numărul persoanelor care beneficiază de rentă a crescut de la 50 de mii la 75 de mii. Programul a fost lansat în România la sfârşitul anului 2005, cu scopul de a concentra suprafeţele mici agricole în exploataţii eficiente.
Până în prezent, au fost concentrate prin acest program 275.000 de hectare de terenuri, din care 200.000 hectare prin arendare şi 75.000 prin vânzare. Programul prevede acordarea unei rente viagere pe viaţă de 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren arendat şi 100 de euro pentru fiecare hectar vândut.