MENIU

Programul "Prima casă" a crescut cu până la 10% preţurile locuinţelor vechi

Foto: bunyip.org.au

Unul dintre efectele programului "Prima casă" a fost, potrivit analiştilor imobiliari chestionaţi de NewsIn, creşterea cu până la 5-10% a preţului la locuinţele vechi estimate la mai puţin de 60.000 de euro.

"Preţurile de strigare au crescut în medie cu 5-10%. Proprietarii imobilelor care solicitau un preţ de vânzare pănă în 55 000 de euro au crescut preţul în medie cu 5-10% astfel încât proprietăţile pe care le supun vânzării să fie în continuare eleigibile în program", a declarat directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro, Matei Maloş.

Totuşi, potrivit reprezentantului portalului au existat şi situaţii, de la lansarea programului, în care proprietarii de apartamente cu două camere care solicitau un preţ de strigare până în 75.000 euro au decis să scadă preţul de strigare sub 60.000 euro astfel încât proprietăţile lor să fie eligibile în program, renunţând în această situaţie la posibilitatea unei negocieri ulterioare de preţ.

Şi reprezentanţii unui alt portal de imobiliare, TopEstate, consideră că proprietarii de locuinţe vechi au crescut uşor preţul la locuinţele scoase pe piaţa după lansarea programului "Prima casă", pe fundalul sentimentului că este tot mai uşor pentru cumpărători să obţină credit de la bancă. "S-au semnalat uşoare creşteri de preţuri pe garsoniere şi apartamente cu două camere vândute de particulari şi uşoare scăderi de preţuri pe apartamente cu două camere vândute de dezvoltatori. Variaţia preţurilor este de 5%", au declarat reprezentanţii TopEstate.

Analiştii agenţiei imobiliare Bastion consideră că acest program de garantare de către stat a unui credit imobiliar de până la 60.000 de euro nu şi-a făcut simţit efectul în piaţă deocamdată.

În ceea ce priveşte modalitatea în care "Prima casă" influenţează piaţa locuinţelor noi, reprezentanţii Bastion estimează că efectul va fi mai mare decât pe piaţa locuinţelor vechi, deoarece o mare parte dintre cei care vor dori să-şi achiziţioneze o locuinţă prin acest program vor prefera apartamentele în blocurile noi, chiar dacă va trebui să suplimenteze suma împumutată cu o sumă economisită.

"Dacă vorbim despre dezvoltatori, unii dintre aceştia au creat oferte special dedicate programului "Prima casă", scăzând uşor preţurile apartamentelor cu două camere pentru a se apropia cât mai mult de suma maximă garantată de stat prin program. Astfel, apartamente cu două camere de 85 - 95.000 de euro aflate la promoţie în marile ansambluri rezidenţiale din Capitala au ajuns să coste acum în jur de 80.000 de euro. Socoteala este facută în felul următor: din 80.000 de euro preţul final al apartamentului, 25%, respectiv 20.000 de euro este avansul minim necesar la dezvoltator, iar restul, 60.000  credit prin programul "Prima Casă", au precizat reprezenatanţii TopEstate. Aceştia au precizat însă că nu sunt reduceri generalizate.

"În ceea ce priveşte piaţa locuinţelor noi, mulţi dezvoltatori oferă deja finanţare pentru diferenţa de preţ percepută pentru imobilele care nu sunt eligibile în program. Există şi situaţii în care dezvoltatorii sunt dispuşi să scadă preţurile astfel încât proprietăţile lor să se încadreze în program", a conchis directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro.

Potrivit analiştilor chestionaţi de NewsIn, principalele tipuri de locuinţe favorizate de programul "Prima casă", sunt garsonierele şi apartamentele cu două camere.

Guvernul a anunţat că 20 de bănci au depus oferte pentru a participa la programul "Prima casă": BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Ţiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank şi Garanti Bank.

Valoarea totală a creditelor pe care cele 20 de bănci sunt dispuse să le acorde este de 1,457 miliarde de euro, peste plafonul impus de Guvern, de 1 miliard euro. Redistribuirea fondurilor pentru fiecare bancă se va face după metoda pro-rata.

Mai multe articole despre:
preţ locuinţe program scumpire studiu Prima Casă