Prognoza meteo pe trei luni: O vară toridă şi secetoasă
Administraţia Naţională de Meteorologie a pus de curând la dispoziţie toate datele despre ce ne pregăteşte vremea în următoarele trei luni. Prognoza, din păcate, aduce informaţii care sunt motiv de îngrijorare, mai ales pentru agricultori.
Anul acesta nu ne putem plânge că nu am fi avut primăvară, aşa cum destul de des s-a întâmplat când am trecut relativ brusc de la iarnă la vară. Dar luna aprilie a iesit din limitele climatologice prin lipsa precipitaţiilor, aşa că este foarte probabil ca lanurile de porumb, în special, dar şi alte culturi de primăvară, să aibă de suferit.
ANM-ul ne dă totuşi veşti bune pentru luna mai: realizarea normei de precipitaţii în toată ţara, ba chiar şi cu ceva depăşiri în sud.
Ploile vor respecta tipicul lunii, aşa că vor veni sub formă de averse însoţite de descărcări electrice, grindină şi intensificări ale vântului, uneori chiar cu aspect de vijelie.
Cât priveşte temperaturile, estimările indică valori normale, uşor mai mici doar prin nord-vestul ţării. Minimele mai pot atinge limita îngheţului, dar şi maximele pot depăşi 30 de grade.
În schimb, estimările ANM pentru primele două luni de vară sunt de natură să ne îngrijoreze, căci în iunie, exceptând zone din nord-vestul şi sudul ţării, vom avea parte de cantităţi de apă în general mai mici decât cele normale.
Asta nu înseamnă ca nu vom avea parte de averse, însoţite de fenomene electrice, de vânt cu aspect de vijelie şi grindină.
Dacă adăugăm la asta şi faptul că temperaturile medii lunare vor depăşi valorile normale în cea mai mare parte, îngrijorarea agricultorilor va fi una cât se poate de îndreptăţită.
Luna iulie continuă în aceeaşi notă ca şi iunie, cu valori termice mai mari decât ar fi normal în majoritatea regiunilor. E drept că vorbim de luna lui cuptor, zilele caniculare nu vor întârzia să ne aducă maxime de peste 35 de grade alături de nopţi tropicale.
Dar, aşa cum se întâmplă de regulă, perioadele foarte calde, vor fi urmate de instabilitate atmosferică accentuată: averse, descărcări electrice, vijelii şi grindină.
Dar deficitul de precipitaţii va continua în cea mai mare parte a ţării şi doar în sud-vest meteorologii ANM estimează acumulări de apă peste limitele normale, adica peste 60-80 de litri pe metru pătrat.