Profesorul Vlad Ciurea pune lucrurile la punct. De câte ori poți mănânca mici, fără să-ți faci rău
Medicul Vlad Ciurea a oferit sfaturi utile despre cum îți poți menține creierul sănătos cu ajutorul alimentației. Renumitul profesor neurolog a vorbit, în acest context, despre mici, unul dintre preparatele culinare elmbelmatice ale românilor.
Medicul Vlad Ciurea recomandă să-i folosim de maximum două sau trei ori pe an, nu mai mult. Poate fi dificil pentru iubitorii acestui preparat, însă doar așa ne protejăm creierul și organismul, potrivit BZI.
„Nu uitați că randamentul cel mai bun îl dați în intervalul dintre orele 10 și 12 dimineața. Nu săriți peste prânz, dar nu mâncați până când rămâneți sudați de scaun. (....) Se spune: burtă mare, creier zero. Datorită mâncării multe sângele s-a dus în burtă, nu în creier”, a explicat medicul Vlad Ciurea.
Gama de mici existentă pe piața românească este extrem de variată. Găsim mici din carne de porc, porc și vită, porc și oaie, doar vită sau chiar mici din carne de pui.
În general, pe lângă carne si condimente, micii conțin agent de afânare (carbonați de sodiu), antioxidanți (acid ascorbic), acidifiant (citrat de sodiu), zaharuri (dextroza, maltodextrina), conservant (acetat de sodiu).
În ceea ce privește valorile nutriționale, o caserolă de mici conține aproximativ: grăsimi 20 g/100 g, valoare energetică 233 kcal/100 g, glucide 0.5 g/100 g, sodiu 2.2 g/100 g, proteine 12 g/100 g și grăsimi saturate 8.9 g/100 g.