MENIU

Profesorii vor să îşi ceară drepturile în stradă, dar se plâng că sindicatele nu îi sprijină

Foto: RTV

Profesorii sunt decişi să iasă în stradă pentru a obţine garanţia că vor fi remuneraţi aşa cum se cuvine, în condiţiile în care mult vehiculata majorare a salariilor a fost înlocuită cu obligaţia de a intra în concediu fără plată timp de zece zile.

În urma unui sondaj realizat la mai multe şcoli din sectorul 2, reiese că profesorii sunt nemulţumiţi de deciziile guvernului de a reduce salariile oricum mici şi care nu îi mai atrag pe tinerii absolvenţi, nevoiţi să se reprofileze în sectorul privat.

"Avem salarii extrem de mici. Eu lucrez la şcoală şi apoi intru la semiinternat. Acum facem curaţenie acolo, fără bani, cu mai mulţi copii care au venit voluntar. Îmi place ce fac, îmi place chiar şi să pregătim şcoala pentru începutul anului, dar avem şi noi nevoie de bani", spune o profesoară de limba română de la Şcoala nr. 30 din Capitală.

De aceeaşi părere sunt şi alţi profesori din şcoală. "Noi vom veni la şcoală, că aşa am fost educaţi, dar generaţiile tinere, cu alte viziuni, poate ceva mai înclinate spre confort, nu mai sunt interesate de învăţământ. Am avut numeroase exemple în şcoală de profesori studenţi care după ce şi-au finalizat studiile universitare au plecat de la catedră", completează câţiva profesori de vârstă mijlocie de la Şcoala nr. 30.

Profesorii sunt conştienţi de dificultăţile bugetare impuse de criza financiară, însă spun că învăţământul ar trebui protejat, nu numai ca domeniu prioritar, ci pentru că este oricum subremunerat.

"Am observat că anul acesta au venit mai mulţi candidaţi la titularizare, avem pentru prima dată după mulţi ani titular la engleză şi probabil asta din cauza crizei care duce la ofertă slabă de locuri de muncă în mediul privat. Dar noi primim între 700 şi 1.700 de lei, iar 1.700 ia un profesor cu gradul I şi cu 20-30 de ani experienţă, din ce să mai scadă? Oricum, au redus personalul auxiliar, au redus unele norme, măcar salariile să rămână la fel, deşi sunt prea mici", îşi doreşte un profesor al Şcolii nr. 10 din cartierul Floreasca, care se declară de acord cu greva.

De altfel, toate cadrele didactice chestionate ar participa la grevă.

"Am participa la o mişcare amplă, de masă, dar ar trebui organizată de sindicat, pentru că, până la urmă, acesta este motivul pentru care suntem membrii de sindicat", spun profesorii de la Scoala nr. 123 din sectorul 2.

În legătură cu legea salarizării unitare, profesorii spun că nu au nici cea mai mică încredere în promisiunile legate de măriri salariale în viitorii ani. "Ce să mai credem, nu ne-au dat niciodată nimic. Ba acum vor să ne scadă şi din puţinul pe care ni-l dau!", spun profesorii Şcolii nr. 307 din sectorul 2.

Ministerul Educaţiei a decis, marţi, ca pentru reducerea cheltuielilor cu personalul să ia următoarele măsuri: diminuarea cu 50 % a salariului de merit şi a gradaţiei de merit, anularea fondului de premiere de 2 %, înjumătăţirea sporului de mediu rural, introducerea în norma de predare a învăţătorilor a orelor de educaţie fizică şi religie, ore predate până acum de către profesori, majorarea normei obligatorii de predare pentru directori şi directori adjuncţi, majorarea de la 16 la 18 ore a normei de predare pentru cadrele didactice cu gradul didactic I şi vechime de peste 25 de ani şi trimiterea în concediu obligatoriu fără salariu pentru una sau două zile.