MENIU

Producătorii de baterii trebuie să se înscrie în registrul special al Protecţiei Mediului în aprilie

Foto: blisstree.com

Producătorii de acumulatori şi baterii trebuie să se înscrie până la finalul acestei luni în registrul deschis la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi să achite 500 lei pentru obţinerea Formularului de înscriere, potrivit unui ordin comun semnat de miniştrii Mediului şi Economiei.

După 30 aprilie, în registrul producătorilor de baterii şi acumulatori vor fi înregistraţi producătorii nou intraţi pe piaţă, se arată în Ordinul comun semnat de ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, şi de ministrul Economiei, Adriean Videanu, ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Documentele necesare înscrierii, respectiv cerere de înregistrare, informaţii generale, certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi dovada de achitare a tarifului trebuie depuse la sediul ANPM sau transmise prin poştă.

Formularul de înscriere în registrul producătorilor de baterii şi acumulatori este eliberat în termen de 15 zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete şi poate fi ridicat de la ANPM de persoana autorizată a solicitantului sau de o altă persoană împuternicită de aceasta, pe baza actului de identitate şi a împuternicirii în original. 

Orice modificare a datelor transmise prin documentaţia de înregistrare va fi anunţată la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului în termen de 30 zile lucrătoare, iar dacă va fi nevoie de emiterea unui nou formular de înscriere producătorul face o solicitare în scris Agenţiei şi achită un tarif de 100 lei în contul indicat de ANPM.

Formularul de înscriere obţinut de un operator economic este valabil doar însoţit de Anexa privind tipurile de baterii şi acumulatori introduse pe piaţă, care se actualizează anual, potrivit datelor Ministerului Mediului.


Cererea de actualizare a Anexei privind tipurile de baterii şi acumulatori introduse pe piaţă, care poate fi transmisă Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului până la finele lunii februarie a fiecărui an, trebuie însoţită de mai multe documente, printre care planul de gestionare a deşeurilor de baterii sau acumulatori, ultima raportare a datelor privind bateriile, acumulatorii şi deşeurile aferente, informaţii generale şi dovada de achitare a tarifului de 100 lei pentru actualizarea Anexei privind tipurile de baterii şi acumulatori introduse pe piaţă.

Din 2010, la actualizarea anuală a Anexei privind tipurile de baterii şi acumulatori introduse pe piaţă, opţiunea de îndeplinire a responsabilităţilor prin transferare către o organizaţie colectivă autorizată poate fi aleasă de un producător, doar în cazul în care există cel puţin o organizaţie colectivă autorizată. 
Potrivit Procedurii de înregistrare a producătorilor de baterii şi acumulatori, numărul de înregistrare primit este comunicat în reţeaua de distribuţie a producătorului, în termen de maximum 15 zile lucrătoare, de la atribuire.

Producătorii care renunţă la introducerea pe piaţă a bateriilor şi acumulatorilor sunt obligaţi să solicite la ANPM, în termen de 15  zile lucrătoare de la încetarea activităţii, radierea din registru, cerere ce va fi însoţită de raportarea corespunzătoare intervalului dintre data ultimei raportări şi data radierii.

România a transpus în reglementările naţionale Directiva privind regimul bateriilor şi acumulatorilor, iar producătorii de baterii şi acumulatori vor fi obligaţi să colecteze deşeurile acestora în proporţie de cel puţin 25% din producţie până la 26 septembrie 2012, respectiv 45% până la 26 septembrie 2016. Costurile de colectare, tratare si reciclare a tuturor bateriilor si acumulatorilor colectati urmeaza asa fie acoperit tot de producatori.