MENIU

Procesul lui Radovan Karadzici a început luni, la 14 ani de la sfârşitul războiului din Bosnia

Foto: topnews.in

Procesul în care Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, arestat în 2008, este acuzat, printre altele, de genocid, a început luni la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI), la 14 ani de la încheierea războiului din Bosnia.

Arestat la Belgrad, pe 21 iulie 2008, după 13 ani de fugă şi o îndelungată căutare, el este acuzat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, comise în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina (1992-1995). Karadzici a anunţat pe 21 octombrie TPI că va boicota deschiderea procesului, spunând că nu a avut suficient timp pentru a-şi pregăti apărarea.

"Acest proces este important pentru victime, care văd că în sfârşit se face dreptate", a explicat procurorul-şef al TPI, Serge Brammertz. "Când o femeie vă povesteşte că 21 dintre membri familiei sale au fost asasinaţi şi că nu ştie unde se află cadavrele unora dintre aceştia, o să înţelegi importanţa procesului", a subliniat magistratul belgian.

Masacrul din Srebreniţa, în cursul căruia peste 7.000 de tineri şi bărbaţi musulmani au fost executaţi în iulie 1995, este în centrul actului de acuzare, alături de cele privind atacurile şi bombardamentele asupra Sarajevo, care au ucis 10.000 de civili în patru ani de război.

Radovan Karadzici, care dorea, împreună cu aliatul său, fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici, să formeze "Serbia Mare" în care să includă peste 60% din teritoriul Bosniei, este, de asemenea, acuzat de uciderea a sute de civili pe străzi, în case sau tabere de prizonieri din 19 regiuni bosniace.

Procurorul TPI şi-a exprimat regretul în legătură cu absenţa lui Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, în faţa instanţei de la Haga. "Karadzici era liderul politic, Mladici era şeful militar, ar fi trebuit să fie împreună în faţa judecătorilor", a spus el.

Karadzici, fost preşedinte al autoproclamatei republici sârbe din Bosnia-Herţegovina şi comandat suprem al armatei, spune că "nu a planificat, nu a incitat la comiterea, sau ordonat, sprijinit şi încurajat" crimele pentru care este acuzat. Din celula sa din centrul de detenţie Scheveningen, de lângă Haga, el îşi pregăteşte activ procesul. În 15 luni, a depus peste 250 de moţiuni, cerând amânarea procesului sau solicitând comunităţii internaţionale documente confidenţiale despre livrările de arme către inamicii săi. "Marile puteri" au pus la cale războiul din Bosnia, care a făcut 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi, pentru "a-şi îndeplini obiectivele imperialiste", a afirmat el, într-un interviu acordat în august.

În plus, Radovan Karadzic afirmă că, în schimbul retragerii sale din viaţa publică, beneficiază de un acord de imunitate încheiat în 1996 cu negociatorul american Richard Holbrooke, artizanul Acordurilor de la Dayton care au pus capăt războiului din Bosnia. Cu toate acestea, TPI subliniază că nu este constrâns de un eventual astfel de acord.

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a decis să se apere singur în faţa judecătorilor, asemenea lui Slobodan Miloşevici, mort în 2006 în timpul procesului de la Haga, deschis patru ani mai devreme. Procesul, care se deschide luni cu declaraţia preliminară a acuzării, ar putea dura cel puţin doi ani. Radovan Karadzici urmează să ia cuvântul la începutul lunii noiembrie.