Procesul dintre Boc şi Tăriceanu continuă, pe 13 mai, la Judecătoria Sectorului 5
Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu îi cere actualului premier daune pentru afirmaţii calomnioase în legătură cu afacerea Sterling reîncepe, la Judecătoria Sectorului 5, pe 13 mai.
Avocatul fostului premier a cerut strămutarea procesului la Judecătoria Sectorului 5, pentru că declaraţiile pentru care Tăriceanu l-a dat în judecată pe Boc au fost făcute în Parlament.
Apărătorul lui Boc, Valeriu Stoica, a spus că procesul ar trebui judecat la Cluj, acolo unde actualul premier îşi are domiciliul.
Potrivit acţiunii depuse în instanţă, Tăriceanu îl acuză pe Boc că l-a calomniat în legătură cu adoptarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea actului adiţional nr. 11 la contractul de explorare şi împărţire a producţiei pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd.
În acţiune se mai arată că Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, că a încălcat legea şi că a prejudiciat interesele României, premeditând "o afacere în favoarea unor grupuri de interese".
"Toate aceste afirmaţii grave sunt mincinoase. Ele aduc atingere reputaţiei mele, imaginii mele publice şi îmi produc un prejudiciu moral. De asemenea, astfel de dezinformări neadevărate, iresponsabile, aduc atingere încrederii pe care cetăţenii trebuie să o aibă în sistemul de guvernământ democratic şi în instituţiile statului", arată Călin Popescu Tăriceanu în acţiunea depusă în instanţă împotriva lui Emil Boc.
Tăriceanu se apără susţinând că Hotărârea de Guvern 1446/2008 a fost iniţiată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi "a fost adoptată cu respectarea tuturor prevederilor şi procedurilor legale de către Guvernul" pe care l-a condus în calitate de prim-ministru.
"Actul adiţional aprobat prin HG nr. 1446/2008 înlocuia denumirea veche a contractului (potrivit legislaţiei în vigoare la data încheierii acestuia) – "contract de exploatare si împărţire a producţiei", cu noua denumire, potrivit art. 31 din Legea petrolului nr. 238/2004 – "acord de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră". De asemenea, modifica durata convenţiei (de la 25 la 30 de ani), potrivit negocierii dintre părţi, şi elimina o serie de facilităţi fiscale care nu puteau subzista după aderarea României la UE", mai arată Tăriceanu în acţiunea depusă pe rolul Judecătoriei Sectorului 6.
Fostul premier susţine în acţiune că Emil Boc a făcut aceste afirmaţii cu "rea-credinţă", deoarece are studii juridice şi "cunoştea că susţinerile sale sunt neadevărate".
Pe lângă despăgubirile de 100.000 de lei, Tăriceanu cere instanţei să-l oblige pe Emil Boc să publice pe cheltuiala sa hotărârea instanţei în două numere consecutive a două cotidiene naţionale, precum şi difuzarea sentinţei la trei posturi de televiziune.
Călin Popescu Tăriceanu l-a dat în judecată şi pe preşedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, cerându-i tot 100.000 de lei pentru afirmaţii calomnioase referitoare la aceeaşi afacere Sterling.