MENIU

Procedura de extrădare în cazul Necolaiciuc, îngreunată de probleme la traducere

Foto: gandul.info
C. Predoiu: Există o singură cerere de extrădare formulată de statul român, în februarie 2008

Documentaţia care însoţeşte cererea de extrădare a lui Mihai Necolaiciuc, din Statele Unite, are în jur de 700 de pagini. Declaraţia a fost făcută, în exclusivitate, pentru Realitatea TV, de către ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în emisiunea \"Ora de foc\".

Invitată în aceeaşi emisiune, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a dezvăluit că lucrurile au fost tergiversate şi din cauza unor probleme de traducere.

"Există o singură cerere de extrădare formulată de statul român, în februarie 2008. Această documentaţie este extrem de stufoasă, conţine în jur de 700 de pagini, a fost transmisă în SUA, o procedură sub jurisdicţia americană care a durat foarte mult", a explicat Cătălin Predoiu.

"În mod normal, mandatul de arestare în vedera extrădării, ar trebui pusă în executare pe 23 iunie. La ora asta studiem dacă şi ce căi de atac are cetăţeanul în cauză împotriva acestei măsuri deja luate", a mai spus ministrul Justiţiei.

Mai mult, Predoiu a afirmat că are informaţii că Mihai Necolaiciuc a fost monitorizat o perioadă, până a fost prins, şi că a fost reţinut pentru că i-a expirat viza, având în vedere că e mult mai uşor să fie arestat pentru o astfel de infracţiune, decât pentru altele.

"L-au reţinut pe chestiuni de viză pentru că e mult mai uşor să fie reţinut astfel, decât pe infracţiunile din ţară", a spus Predoiu, asigurând că, între autorităţile române şi cele americane, a existat o foarte bună colaborare.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, s-a întâlnit, în luna aprilie, cu omologul său american şi a aflat de ce s-a întârziat atât de mult cu procedurile de extrădare a lui Necolaiciuc.

"Problema care s-a pus era aceea a unor traduceri din materialul transmis, anumite cuvinte din limba română nu existau în engleză, cum ar fi patrimoniu sau abuz în serviciu, motiv pentru care am refăcut părţi din traducere", a precizat Kovesi.

Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR căutat prin Interpol din 2004 pentru delapidare, a fost reţinut pe 17 iunie în Florida pentru încălcarea legii imigraţiei.