MENIU

PRM a reclamat, la BEC, probleme cu buletinele de vot de la europarlamentare

Foto: cotidianul.ro

Reprezentantul PRM în BEC, avocatul Mariana Ştefan, a depus o plângere în care reclamă probleme cu modul în care au fost achiziţionate serviciile de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile europarlamentare, precum şi cu softul cumpărat de la Siveco.

Avocatul Mariana Ştefan susţine, în plângerea depusă la BEC, că modalitatea în care MAI a achiziţionat serviciile de tipărire a buletinelor de vot, precum şi a timbrelor autocolante şi a ştampilelor de vot încalcă legislaţia în vigoare în domeniul achiziţiilor publice.

"Vă solicităm să apreciaţi asupra măsurilor ce se impun pentru a fi luate, pentru a preîntâmpina o mare fraudă electorală, la nivel naţional, cu ocazia alegerilor europarlamentare din iunie 2009. De asemenea, vă solicităm să sesizaţi, dacă apreciaţi că se impune, autorităţile implicate sau pe cele de control ori sancţionare", se precizează în plângerea făcută de reprezentantul PRM în BEC.

Valoarea totală a serviciilor de tipărire a buletinelor de vot a fost de 1,5 milioane de euro, iar contractul a fost atribuit firmei SC Mega Press Holdings S.A. Bucureşti. "Publicarea anunţului de achiziţionare nu s-a făcut în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene astfel cum se prevede OUG nr. 34/2006, cum era legal", susţine Mariana Ştefan în plângerea depusă la BEC.

Reprezentantul PRM în BEC mai arată că nu există nicio modalitate reală prin care să se verifice dacă sunt tipărite buletine de vot, în mod fraudulos, suplimentar.

Avocatul Mariana Ştefan face referire, în sesizare, şi în privinţa softului cu ajutorul căruia BEC centralizează datele. "S-a achiziţionat un soft de 340.000 euro pentru alegeri de la Siveco, soft ale cărui performanţe nu au fost testate, nu se cunoaşte care este nivelul de protecţie al acestuia, care sunt persoanele care au dreptul să primească şi să folosească Codul Sursă al Sistemului, dacă există posibilitatea ca terţe persoane să folosească ilegal softul pentru modificarea datelor importante, blocarea informaţiilor de utilizatori, traficul permis de soft şi nu în ultimul rând modificarea rezultatului final. Nu cunoaştem dacă specialiştii societăţii, respectiv societatea  care a realizat acest soft, sunt sau nu persoane acreditate în acest sens, autorizaţi să îl execute în condiţii de siguranţă şi legalitate", susţine Mariana Ştefan în plângerea făcută.