Primarul unui comune din Braşov i-a separat pe romi de restul comunităţii printr-un zid de doi metri
Un zid înalt de doi metri desparte comunitatea de romi de restul satului. Se întâmplă de peste un an la Tărlungeni, în judeţul Braşov. Zidul împrejmuieşte o proprietate privată care-i aparţine chiar primarului. Cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care va face o anchetă.
Circa 1.000 de romi trăiesc separaţi de români şi maghiari, la Tărlungeni. Separaţi la propriu de un zid înalt de peste doi metri, ridicat de primarul comunei. Romii stau ilegal în localitate şi şi-au ridicat casele pe un teren care aparţine comunităţii evanghelice.
Bariera naşte frustrări şi revolte pentru că, din
cauza ei, romii sunt nevoiţi să folosească drumuri ocolitoare,
desfundate şi lungi de peste doi kilometri pentru a ajunge în centrul
comunei. Gardul merge până la poarta şcolii, iar pentru copiii romi a fost instalată poartă separată.
Sunt însă şi oameni în Tărlungeni care cred că zidul este o idee bună, căci astfel sunt feriţi de romii care vin şi cerşesc la porţi sau intră în curţile localnicilor la furat.
Cel care a construit zidul, în urmă cu un an, este chiar primarul din Tărlungeni. Edilul susţine că, sătul de sutele de oameni care veneau să se plângă, a cumpărat un teren, aflat în vecinătătatea comunităţii de romi. Apoi şi-a împrejmuit proprietatea cu un gard de beton înalt de doi metri.
Zidul a atras atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Preşedintele CNDC, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat pentru Realitatea Tv că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat şi că o echipă de control va ajunge, săptămâna viitoare, la Tărlungeni.