MENIU

Primarul Chişinăului: Alegerile din Republica Moldova au fost fraudate

Foto: bbc.co.uk
Primarul Chişinăului: comuniştii au fraudat alegerile parlamentare.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, cunoscut opozant al regimului comunist, a declarat că în opinia sa alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost fraudate. El a precizat că tinerii care s-au adunat în faţa Preşedinţiei încercă să protesteze fără violenţe.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a precizat că protestele sunt justificate pentru că oamenii nu ar vota în număr atât de mare cu reprezentanţii comuniştilor. Primarul a vorbit despre grupuri de provocatori care au fost infiltrate în rândurile manifestanţilor din faţa preşedinţiei de către comunişti.

El a precizat că aceste grupuri ale comuniştilor doresc să instige la violenţă şi să descrediteze protestele, fiind cei care au aruncat cu diverse obiecte în Preşedinţie.

"Vorbim despre un regim totalitar comunist care îşi are rădăcina în regimul sovietic. Sunt oameni care nu ştiu ce înseamnă lege şi democraţie. Vor încerca să-i discrediteze pe aceşti oameni care protestează paşnic", a declarat Dorin Chirtoacă, care a mai adăugat că "protestele sunt în creştere şi vor dura până când dorinţa alegătorilor va fi respectată". 

Primarul a explicat că multe persoane, fidele regimului comunist, au primit fişe de însoţire la buletine, pentru a putea vota de mai multe ori. De asemenea, persoane decedate au fost trecute pe listele de votare.

Chirtoacă cere organizaţiilor internaţionale să nu recunoască rezultatele alegerilor

Primarul Chişinăului, vicepreşedintele Partidului Liberal, a anunţat că s-a adresat organizaţiilor internaţionale şi le-a cerut să nu recunoască rezultatele alegerilor de duminică din Republica Moldova, informează AFP.

"Am sesizat organizaţiile internaţionale, cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoacă presei. "Manifestaţiile vor continua până când va fi fixată data noilor alegeri", a spus el.

Violenţele care s-au produs marţi la Chişinău s-au soldat cu peste 30 de răniţi, după victoria comuniştilor la alegerile de duminică. Partidul Comuniştilor (PCM) a obţinut o majoritate zdrăbitoare, care îi permite să aibă majoritatea absolută în Parlament.

Manifestanţii acuză autorităţile comuniste de frandarea alegerilor. OSCE estimase că scrutinul a respectat, în mare, normele internaţionale.